https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноБелият дом отбеляза 100-годишнината на Джими Картър

Белият дом отбеляза 100-годишнината на Джими Картър

Театър “Фокс” в Атланта посрещна десетки музикални изпълнители и хиляди гости на концерт, посветен на 100-годишния юбилей на бившия губернатор на Джорджия и президент на Съединените щати – Джими Картър.

“Това е начин да бъдем заедно, което е важно за него”, каза Джейсън Картър – председател на борда на “Картър център”. Той вярва, че концертът, в който участват изпълнители, подкрепяли дядо му през 70-те години, събира хора с различни политически убеждения и почита страстта му към музиката. “На това събитие са обединени хора от различни места, култура и раса. Присъстват както демократи, така и републиканци”, допълни още той.

Една липса обаче беше ясно забележима, а именно на самия Джими Картър. Той остава под медицинска грижа в дома си, в градче на 240 километра на юг от Атланта. “Това е малко градче с население от 600 души, намиращо се по средата на нищото. В миналото Джими Картър е работил в подобни малки села в Африка, поради което се чувства свързан с тях. Мисля, че да бъде у дома си е най-добрият начин да отбележи този паметен ден”, разказа Джейсън Картър.

Джими Картър отпразнува паметния си рожден ден тихо в дома си в Джорджия. Той е роден на 1 октомври 1924 година и е първият президент на Съединените щати роден в болница, във време когато ражданията у дома са популярни. “Единствената причина, поради която се е родил в болница, е, че майка му е била на работа там в този ден”, разказа Джил Стъки. Тя е приятелка на семейството на бившия президент и също така е директор на Националния исторически парк “Джими Картър”. В него се намира семейната ферма, която е още от времето на Голямата депресия, старата гимназия в Плейнс, където Картър е учил, и железопътната гара, която преобразува в централа на кампанията си през 1976 година.

“Разбира се, много от посетителите се насочват направо към сладоледа с фъстъчено масло”, каза още Джил. И допълни, че градът отдава почит на своя известен съсед всеки ден, но тази историческа дата се отбелязва чрез службата на хората в нужда. “В негова чест предоставихме гражданство на нови 100 души”, сподели още тя за VOA.

Юбилеят на Картър е повод за смесени чувства в град Плейнс. Това е първият рожден ден, който той отпразнува без съпругата си Розалин, която почина миналия ноември. “Да останеш без половинката си след 77 години брак е много болезнено”, сподели още Стъки.

Тържеството за рождения ден, което започна през септември в театър “Фокс” и завърши в Плейнс на 1 октомври, събра цялото семейство на Картър, включително и правнука му Чарли. Той сподели пред VOA, че никога преди не е бил на по-голямо парти за рожден ден и изрази надежда това да се повтори когато прадядо му навърши 101 години.

Джими Картър държи рекорда за най-дълга кариера след края на мандата си. След като напусна Белия дом през 1981 година, той и съпругата му основават глобалната неправителствена организация “Картър център”, базирана в Атланта. Тя се бори с често пренебрегвани тропически болести, насърчава мирното разрешаване на конфликти и наблюдава изборите по света. През 2002 година, тази инициатива донесе на бившия президент Картър Нобелова награда за мир.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X