https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноПръстеновидно слънчево затъмнение ще премине над част от южното полукълбо

Пръстеновидно слънчево затъмнение ще премине над част от южното полукълбо

Пръстеновидно слънчево затъмнение ще премине над част от южното полукълбо, но целия му блясък ще могат да наблюдават само малцина в полупустинната Патагония в Чили и Аржентина, предаде АФП.

Най-южната част на континента и Великденският остров ще имат привилегията да наблюдават явлението, което ще започне над Северния Тихи океан и ще приключи над Южния Атлантически океан. Над много държави от Южна Америка и тихоокеански острови пръстеновидно слънчево затъмнение ще бъде частично.

“При слънчево затъмнение Луната преминава между Слънцето и Земята”, каза пред АФП Диего Ернандес, ръководител на прес отдела в Планетариума на Буенос Айрес. Но в този случай “Луната ще бъде малко по-далеч от Земята, отколкото обикновено, което се случва около веднъж месечно”.

Затова “Луната няма да може да покрие напълно Слънцето”, откъдето идва и оранжевият пръстен – “нещо като пръстен от светлина, идващ от Слънцето”. Преди него звездата ни ще се вижда като полумесец.

Затъмнението ще започне в северната част на Тихия океан, след което ще се движи от запад на изток, преминавайки над няколко острова и архипелага, преди да пресече Чилийска Патагония, Кордилерите, Аржентинска Патагония и ще завърши в южната част на Атлантическия океан.

Според НАСА финоменът ще продължи повече от три часа – от 17:00 до около 20:30 ч. по Гринуич (20:00 – 23,30 ч. бълг. време” , но според френския Институт по небесна механика и календарни изчисления (Imcce) перфектното пръстеновидно затъмнение в ограничена ивица ще продължи няколко минути, като максимумът ще е около 18:45 ч. по Гринуич (21:45 ч. бълг. време).

Частично – т.е. без “пръстеновидността”, то ще се вижда от Боливия, Перу, Парагвай, Уругвай, части от Бразилия, Мексико, Нова Зеландия, няколко острова в Тихия и Атлантическия океан, част от Антарктида, според НАСА.

Днешното затъмнение, уточнява Imcce, е 18-ото пръстеновидно на Слънцето през 21-и век. То е второто слънчево затъмнение за 2024 г. след пълното през април.

Следващото слънчево затъмнение ще е частично. То ще е на 29 март 2025 г. Ще се вижда от западните части на Северна Америка, Европа и Северозападна Африка.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X