https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеСлучаите на инфаркт сред младите българи се увеличават

Случаите на инфаркт сред младите българи се увеличават

Случаите на инфаркт сред младите българи се увеличават. По данни на Националния център по обществено здраве през миналата година в болница с инфаркт са приети 59 души под 35 години, а през 2022 г. – 45.

Сърдечно-съдовите заболявания могат да засегнат хора от всички възрасти и социално-икономически статус, което прави осведомеността и превенцията критично важни. Фактори като нездравословни диети, липса на физическа активност, тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол и замърсяване на въздуха допринасят значително за нарастването на сърдечните заболявания.

Риск се явяват и състояния като диабет, хипертония и висок холестерол, пояснява полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология на ВМА.

Сърдечните заболявания остават водещата причина за смърт в света с над 17,9 милиона смъртни случая годишно, което е близо една трета от всички смъртни случаи (по данни на Световната здравна организация). От тях 85% се дължат на инфаркти и инсулти. Въпреки напредъка в медицинската технология, сърдечните заболявания продължават да бъдат значителна заплаха за здравето, особено в страните с ниски и средни доходи.

По-голямата част от сърдечните заболявания могат да бъдат предотвратени чрез прости промени в начина на живот, като поддържане на балансирана диета, редовна физическа активност, избягване употребата на тютюн и ограничаване консумацията на алкохол. Затова ние насърчаваме хората да направят избор, здравословен за сърцето им, подчертава проф. Даскалов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X