https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСдружение „Еквилибриум“ организира празник за деца и семейства

Сдружение „Еквилибриум“ организира празник за деца и семейства

По случай 20-годишнината от своето създаване, сдружение „Еквилибриум“ организира празник на 10 октомври 2024 г., от 13 до 16 часа в Комплекса за социални услуги за деца и семейства на бул. „Липник“ 14. Екипът на сдружението, заедно с деца и семейства на които помага, очаква гости и приятели.

За историята на една от най-големите организации – защитници и застъпници на правата на децата и семействата, както и доставчици на социални услуги в Северна България, разказва Елена Петкова, програмен директор на „Еквилибриум“.

През 2004 година няколко човека създадохме „Еквилибриум“ с оптимизъм за бъдещето на децата в България.

За 20 години успяхме да подкрепим над 25 000 деца и техните семейства: в община Русе и в Община Бяла – чрез социалните услуги, които управляваме, както и на много други места в цяла България.

Основната ни мисия винаги е била децата да живеят в семействата си – затова станахме и едни от пионерите в процеса на деинституционализация в България. С помощта на „Надежда и домове за децата“ Великобритания през 2010 година успяхме да закрием първия дом за бебета в страната и да създадем модел за закриване на детските институции в България.

За 20 години успяхме да се погрижим за над 300 деца и младежи с увреждания. Ние сме единствената организация в страната, която управлява една от най-тежките интегрирани здравно-социални услуги в България: Център за деца с увреждания, които се нуждаят от постоянна медицинска грижа. От 2016 година до момента през центъра са преминали над 39 деца с тежки диагнози и прогнози. Най-големият ни успех е, че успяхме да върнем 14 от тях в биологичните им семейства, 9 изведохме в приемни семейства и 3 бяха осиновени.

Като членове на различни мрежи и коалиции участваме във всички реформи в социалната сфера в България: промените в Семейния кодекс, създаването на новия Закон за социални услуги, Наредбата за качеството на социалните услуги, Наредбата за приемната грижа и много други нормативни промени, които водят до подобряване на средата за децата в България.

Днес в семейството на „Еквилибриум“ работят 125 специалисти – нашето най-ценно богатство и ресурс, защото те дават всичко от себе си в осемте социални услуги, които управляваме.

Предаваме опита си в цялата страна в ролята си на експерти, консултанти, супервизори и обучители. Нашите авторски продукти: ресурсни материали, книги, филми, презентации, са достъпни за всички специалисти в сферата на грижите за децата и техните семейства.

Създадохме десетки иновативни практики, които са послужили като модели на нови социални услуги. Създадохме първия в страната интерактивен семеен център „В света на ранното детство“, който е една от първите от т.нар. общодостъпни услуги, формулирани в новата нормативна база. Създадохме ново уникално пространство за игра в Детска градина „Братя Грим“ в София, което нарекохме Храм на играта и което се надяваме да послужи като модел за реформиране на цялостното учене и развитие в ранна детска възраст в България.

Продължаваме да търсим нови предизвикателства и да се развиваме. Вярваме, че ще успеем да променим разбирането за ранно детско развитие в страната и да продължим да сме модел за най-високо качество за предоставяне на социални услуги, в чийто център винаги е детето и неговото семейство.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X