https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКак да плащаме по-малки сметки за ток

Как да плащаме по-малки сметки за ток

Домакинските електроуреди са едни от виновниците за по-големите ни сметки за ток. Как, например, можем да „укротим“ хладилните уреди да не подяждат излишно семейния бюджет, обясняват от Асоциация “Активни потребители”.

Инсталирането, поддръжката и правилното използване на хладилни уреди помагат да се избегне свръхконсумацията на електроенергия и допринасят за опазването на околната среда. Производството на студ е една от най-енергоемките области в дома: хладилниците и фризерите представляват 20% от специфичното потребление на електроенергия (без отопление, готвене и топла вода)

Изборът на хладилник, фризер или комбиниран модел, както и изборът на доставчик са критерии, които се вземат предвид, за да ограничите потреблението на електроенергия. За да разберете най-енергийно ефективните модели, вижте енергийния етикет. Ако е претърпял промяна през 2021 г., той показва годишната консумация на устройството.

С цел да се подпомогнат потребителите в ЕС да намалят сметките си за енергия и въглеродния отпечатък, от 1 март 2021 г. във всички магазини и интернет сайтове за търговия на дребно е приложима изцяло нова версия на широко признатия енергиен етикет на ЕС. Новите етикети първоначално се прилагат за четири категории продукти — хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори). Като се има предвид, че много продукти по познатата стара скала получават класове A+, A++ или A+++, най-важната промяна е връщане към по-опростена скала A—G.

Тя е по-строга и е проектирана така, че много малко продукти могат да постигнат първоначално клас „А“, оставяйки място за включване в бъдеще на по-ефективни продукти. Сега изделията с най-висока енергийна ефективност, които понастоящем се предлагат на пазара, са етикетирани най-често като „B“, „C“ или „D“. В етикетите са включени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни на ЕС, което ще позволи на потребителите да намерят повече информация за продукта.

Има и редица нови правила за екопроектиране, по-специално относно възможностите за ремонт и необходимостта производителите да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара.

Основна предпазна мярка: поставете ги далеч от източници на топлина (фурна, печка, прозорец, радиатор). Те загряват устройствата, които консумират повече, за да поддържат правилната температура. В твърде малка кухня ги разделете с изолационна плоча. Също така не забравяйте да оставите разстояние от поне 10 см над и зад вашите устройства, за да позволите на въздуха да циркулира около тях.

Редовно проверявайте температурата. Настройте хладилника между 4°C и 5°C, а фризера на -18°C. Първо, цифровият термостат ще ви помогне да поддържате постоянна температура в хладилника. Имайте предвид, че всеки градус по-малко изисква 5% повече енергия за хладилник и между 2 и 3% повече за фризер.

Оставете горещите ястия да се охладят, преди да ги приберете. Оставете място между съхраняваните храни. Не забравяйте да покривате течности като супи, сосове или винегрети и да увивате зеленчуците добре, за да предотвратите изпаряването им.

Ако нямате вентилиран охладителен уред, не забравяйте редовно да размразявате хладилника и фризера (на всеки 3 месеца). Над 3 mm дебелина скрежът създава изолационен слой, който причинява прекомерна консумация на електроенергия от 30%.

Проверете херметичността на вратичките; износени, те водят до образуване на скреж. Почиствайте задната решетка на хладилника веднъж годишно: ако е запушена, това пречи на ефективното отвеждане на топлината, създавайки прегряване и следователно увеличаване на консумацията.

Не отваряйте без нужда вратата на уреда и знайте какви продукти ще вземете: отворена врата за твърде дълго време позволява на студа да излиза и да навлизат водни пари, което води до образуване на скреж.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X