https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРумен Радев: Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток,...

Румен Радев: Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток, но рискът от терористични атаки се повишава

Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток. Повишава се рискът от миграционни потоци и извършване на терористични атаки. Трябва да продължат силията за евакуацията на българските граждани от региона, както и за освобождаване на сънародниците ни от “Галакси лийдър”. Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на КСНС.

“Призоваваме за деескалация и недопускане въвличането на други държави, което би бил озаплаха за мира в глобален мащаб. Неотложно и незабавно трябва да се прекратят военните действия и намиране на мирен изход от ситуацията. При необходимост да се засилят превантивните мерки за недопускане на терористични заплахи. също и да се актуализира Националния план за превенция на тероризма”, допълни той.

По думите му ще бъде засилено сътрудничеството с партньорски служби за сигурност. “Трябва да преосмислим отношението си към националната сигурност. Член 59 от Конституцията гласи, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин”, призова той.

„Ние сме в центъра на този по-широк регион на нестабилност. Обединихме се около позицията, че гарантиране на сигурност в свят с голяма динамика на геополитическите процеси е основна задача на държавното ръководство и изисква усилие за развитие на всички елементи от системата за националната сигурност – службите, МВнР, МО, въоръжени сили и дори отбранителната индустрия. На тях разчитаме да действат адекватно при криза“, заяви президентът.

Консултативният съвет за национална сигурност беше свикан след ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X