https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗадават се студент фронт и обилни валежи през уикенда

Задават се студент фронт и обилни валежи през уикенда

Приготвяйте чадърите за уикенда – почти цялата карта на България е оцветена в жълто и оранжево.

Жълт и оранжев код за значителни валежи е обявен почти в цялата страна в събота (5 октомври).

В областите Видин, Монтана, София, София област, Перник, Кюстендил, Силистра, Шумен, Търговище, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян и Кърджали важи жълт код. За регионите Благоевград, Пазарджик, части от Софийска област, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Враца и Русе е обявен оранжев код за значителни превалявания, съобщават от НИМХ.

Днес след обяд над западната половина от страната облачността ще е значителна. Главно в северозападните райони ще има валежи от дъжд. В Източна България ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, на север от планините временно силен и поривист вятър от юг-югозапад.

Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 26°. Атмосферното налягане е и ще остане по-ниско от средното за месеца.

През нощта облачността над западната половина на страната ще е значителна. На места, главно в западните райони ще има валежи от дъжд. На изток ще има разкъсана облачност, над много райони до ясно. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 14° и 19°, в София – около 16°.

Утре през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността и над източните райони ще се увеличи, ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Локални, временно интензивни и значителни по количество ще са валежите през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя – и в Източна. По преминаването на фронта от запад на изток ще има и гръмотевици. В северозападните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад ще е слаб до умерен; в останалата част от страната ще е от юг-югозапад – умерен, временно и силен.

Максималните температури ще са от 19°-20° в западните до 29°-30° в източните райони, в София – към 19°-20°.

В планините облачността и над източните райони ще се увеличи и ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, значителни през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя – и в Източна. Ще има и гръмотевици. Вятърът в масивите в северозападната половина на страната ще се ориентира от северозапад ще е умерен и силен; в източната и по високите части ще остане от юг-югозапад, ще е временно бурен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18°, на 2000 метра – около 12°, но с преминаването на студения атмосферен фронт ще се понижават.

Над Черноморието облачността ще се увеличи и след обяд ще е значителна. Ще има и валежи от дъжд, в отделни райони с гръмотевици, значителни – през нощта срещу неделя. Ще духа умерен до силен вятър от юг. Максималните температури ще бъдат 24°-27°. Температурата на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В неделя ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи, локално в Източна и Южна Българя ще са временно интензивни и значителни по количество с гръмотевични бури. В цялата страната вятърът ще се ориентира от северозапад – ще е умерен, в Дунавската равнина и временно силен. Дневните температури ще се понижат значително и максималните ще са от 16°-17° в западните до 24°-25° в югоизточните райони.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X