https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниКак Мосад програмира пейджърите така, че от "Хизбула" да използват и двете...

Как Мосад програмира пейджърите така, че от “Хизбула” да използват и двете си ръце

Операцията с едновременното взривяване на хиляди пейджъри на бойците на “Хизбула” е търпеливо планирана и подготвена от Израел стъпка по стъпка в продължение на няколко години докато се стигне до зрелищния финал на 17 септември, когато 5000 пейджъра експлодираха едновременно в ръцете на екстремисти от групировката, оставяйки след себе си много жертви и осакатени.

Как израелското разузнаване успя да програмира устройствата така, че криптираното съобщение на тях да може да бъде прочетено само с натискане на 2 бутона, при което човекът да е принуден да използва и двете си ръце и да получи наранявания, които няма да му позволят да воюва повече. И как Мосад е усъвършенствал до такава степен експлозивите, че те да не могат да бъдат открити, дори ако пейджърите бъдат напълно разглобени. За всички невероятни етапи от операцията се разказва в материал на The Washington Post.

Идеята “Хизбула” да закупи пейджъри била подсказана на групировката от самия Израел. Години наред от Мосад работят целенасочено, за да убедят “Хизбула”, че обикновените мобилни телефони могат да бъдат превърнати в устройства за наблюдение от страна на Израел и да търсят алтернатива. В резултат на това “Хизбула” купува уоки-токита, а след това и пейджъри, които обаче са проектирани и създадени специално… в Израел.

Първата част от плана — минирани уоки-токита — е започнала да се изпълнява от израелското разузнаване Мосад през 2015 г. Мобилните двупосочни радиостанции са били снабдени с огромни батерии, издържащи много дълго време без презареждане, скрити експлозиви и предавателна система, която давала на Израел пълен достъп до комуникациите на “Хизбула”.

Чрез нея в продължение на девет години израелците са подслушвали “Хизбула”, запазвайки си възможността да превърнат радиостанциите в бомби във всеки един момент. Но тогава се появила нова, още по-добра възможност – малък пейджър, оборудван с мощни експлозиви.

Пейджърите обаче нямало как да бъдат произведени в Израел, САЩ или друг съюзник на Израел, тъй като това е щяло да предизвика подозрения. Поради това през 2023 г. специален посредник е предложил на “Хизбула” примамлива оферта да закупи голям брой пейджъри Apollo, произведени под добре известната търговска тайландска марка. Самата тайванска компания не е знаела нищо за плана.

Офертата към “Хизбула” е била направена от жена, чиято самоличност и националност официалните лица отказват да разкрият. Тя е бивш търговски представител за Близкия изток на тайванската фирма като самата тя е създала своя компания и е придобила лиценз за продажба на линия пейджъри с марка Apollo. Така през 2023 г. тя предлага на “Хизбула” сделка за един от продуктите, които нейната фирма продава: здравият и надежден AR924.

Пейджърът Apollo AR924 е малко обемист, но за сметка на това е идеален за бойна употреба: водоустойчив и с батерия, която може да работи месеци наред без презареждане. Но основното му предимство е, както го рекламира жената, това, че той е “защитен” срещу хакване. Лидерите на “Хизбула” остават толкова впечатлени, че поръчват 5000 броя и ги раздават на бойци от средно ниво и помощен персонал.

В действителност производството на пейджърите е възложено на външни изпълнители. Твърди се, че самата посредничка не е била наясно с операцията и не е знаела, че пейджърите са физически сглобени в Израел под надзора на Мосад.

Експлозивът в пейджърите е бил толкова внимателно скрит, че е било практически невъзможно да бъде открит, дори ако устройството бъде разглобено. Израелски служители казват, че от “Хизбула” са разглобили някои от пейджърите и са ги проверили и на рентген за всеки случай, но не са открили нищо съмнително.

Електронен сигнал, подаден от Мосад, е можел да предизвика експлозия на хилядите устройства едновременно. Но израелците целяли нещо повече – да се постигнат максимални щети, т.е. бойците на “Хизбула” да бъдат принудени да използват и двете си ръце, за да бъдат нанесените рани максимално сериозни, така че да ги направят небоеспособни. Как да бъде направено това? Като ги принудят да следват специална процедура в две стъпки, необходима за преглед на защитени съобщения. На 17 септември пейджърите звъннали или завибрирали едновременно като на екраните им се появило кратко изречение на арабски: “Получихте криптирано съобщение”.

Така че бойците на “Хизбула” послушно последвали инструкциите за проверка на кодираните съобщения чрез натискане на два бутона. И в този момент едновременно в Ливан и Сирия гръмнали хиляди пейджъри – в къщи и магазини, в коли и по тротоарите, откъсвайки пръсти и разкъсвайки цели крайници. За по-малко от минута хиляди други пейджъри са експлодирали с дистанционна команда, независимо дали потребителят им е докоснал самото устройство.

На следващия ден, 18 септември, стотици радиостанции избухнаха по аналогичен начин.

В резултат около 3000 членове на “Хизбула” бяха убити или осакатени.

Според материала, САЩ, най-близкият съюзник на Израел, не са били информирани за минираните пейджъри, за да не попречат на операцията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X