https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусенци ще плащат с 12% по-малко за парно през новия отоплителен сезон

Русенци ще плащат с 12% по-малко за парно през новия отоплителен сезон

От първи октомври 2024 година топлофикациите в цялата страна трябва да са в готовност да пуснат отоплението при трайно понижение на температурите. Според Наредбата за топлоснабдяване, условието за масово включване на централното отопление е в три последователни дни средноденонощната температура да е по-ниска от 12 градуса по Целзий. Допълнително изискване е наличието на прогноза от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за трайно застудяване през следващите 7-10 дни.

Добра новина за потребителите е, че през настоящия отоплителен сезон ще плащат по-малко за парно. В края на юни 2024 година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри по-ниски цени на топлофикационните дружества за следващите 12 месеца. Средното намаление за страната е 8,5 процента.

Най-значително е поевтиняването в Бургас – с над 14 процента, следвано от Русе с 12 процента и Враца с 11,35 процента. Жителите на Разград и Сливен ще се радват на 10 процента по-ниски цени. В столицата, клиентите на “Топлофикация София” ще плащат със 7 процента по-малко. Най-малко е намалението във Велико Търново – едва 2,5 процента.

От Асоциацията на топлофикационните дружества увериха, че доставчиците на топлинна енергия са приключили с плановите ремонти и поддръжката на съоръженията си. Въпреки че все още няма конкретни анализи за цената на природния газ през зимните месеци, потребителите могат да бъдат спокойни – цената ще остане непроменена до 1 юли 2025 година.

Експертите съветват, че за допълнително намаляване на разходите за отопление е препоръчително да се поддържа равномерна температура в жилищата. Практиката на изключване и последващо включване на високи степени на радиаторите не води до реални икономии.

Реалното усещане за намаление на разходите ще зависи и от метеорологичните условия през предстоящия зимен сезон. Потребителите се насърчават да следят прогнозите и да се подготвят за евентуално ранно включване на отоплението при продължително застудяване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X