https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниТръмп: Всички ние поехме куршума за Америка

Тръмп: Всички ние поехме куршума за Америка

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп се върна в Пенсилвания, където беше извършен опит за убийството му, събирайки месец преди изборите на 5 ноември многохилядно множество в критично важния „колебаещ се“ щат, предаде БТА.

Той призова събралите се да постигнат победа в деня на изборите, която той обвърза с оцеляването си след стрелбата.

„Както казвах…“, започна изказването си Тръмп, преструвайки се, че подновява речта си, прекъсната, когато куршум одраска ухото му на 13 юли.

„Преди 12 седмици всички ние поехме куршума за Америка. Единствено искаме всички да излязат и да гласуват. Трябва да спечелим“, призова той.

Предизборният щаб на Тръмп иска да увеличи до край медийния потенциал на събитието, провеждано по-малко от месец преди той да се изправи на президентските избори срещу опонента си от Демократическата партия и вицепрезидент Камала Харис.

„Борихме се заедно, издържахме заедно, продължихме заедно. И точно тук в Пенсилвания ние кървяхме заедно“, заяви Тръмп.

В 18:11 часа местно време, точното време, когато изстрелът на 13 юли отекна, Тръмп помоли за минута мълчание в памет на пожарникаря Кори Комператоре, който загина, прикривайки семейството си от изстрелите.

Застанал зад защитен екран, Тръмп нарече „жестоко чудовище“, стрелялия по него Томас Матю Крукс, опитал се го накара да замлъкне, като допълни, че не е успял „заради ръката на провидението и божията милост“.

„Той не спря движението ни, той не пречупи духа ни“, заяви Тръмп, коментирайки убиеца си, който в последствие беше елиминиран от охраната. Същевременно в речта си кандидат-президентът загатна без да представя доказателства, че се сблъсква с „враг отвътре“, по-опасен от чуждестранните противници.

Тръмп отдаде почит и на другите двама ранени участници на митинга през юли – Дейвид Дъч и Джеймс Копенхевър. Те и Тръмп бяха ранени, когато 20-годишният Крукс откри огън от необезопасен покрив наблизо.

Как Крукс е успял да заобиколи органите на реда и да се качи на върха на сграда на удобно за изстрел разстояние от бившия президент е сред многото въпроси, които остават без отговор около най-лошия провал на Тайните служби на САЩ от десетилетия. Друг въпрос е неговият мотив.

На място се наблюдаваше засилена охрана, като въоръжени полицаи в камуфлажни униформи стояха на покривите. Окръжният прокурор на Бътлър Рич Голдингър заяви пред местните медии по-рано тази седмица, че „всички са удвоили усилията си този път нещата да преминат безопасно и както трябва“.

Тръмп загуби Пенсилвания на изборите през 2020 г., докато през 2016 г. я спечели. Окръг Бътлър, който се намира в западната част на важния щат, се смята за стоящ твърдо зад Тръмп. На предишните два избора той спечели около две трети от гласовете в него. Смята се, че Тръмп трябва да засили избирателната активност в подобни окръзи, ако иска да спечели целия щат през ноември.

По-рано Харис също засили предизборната си дейност в Пенсилвания, провеждайки няколко митинга – част от нейните усилия да спечели критично важните „люлеещи се“ щати.

„Пенсилвания, очевидно, ще бъде центърът на вселената през следващите 30 дни и за двете партии“, каза пред репортери старшият съветник в щаба на Тръмп Крис ЛаЧивита.

Тръмп подчерта предишната позиция на Харис срещу фракинга, процес на добив на природен газ, който е ключов за икономиката на Пенсилвания, а също разкритикува реакцията на федералното правителство при справянето с последиците от наскоро преминалия през югоизточната част на страната ураган „Хелън“ и при мигрантската криза.

Изпълнителният директор на „Тесла“ и собственик на социалната мрежа „Екс“ Илон Мъск също говори на митинга – първото му участие на предизборно събитие на Тръмп, откакто подкрепи бившия президент.

„Президентът Тръмп трябва да спечели, за да запазим конституцията. Той трябва да спечели, за да запазим демокрацията на Америка. Ситуацията е такава, че трябва да спечелим. Ако ли не, това ще бъдат последните избори – това е прогнозата ми“, заяви милиардерът. „Другата страна иска да ви отнеме свободата на словото. Те искат да ви отнемат правото да носите оръжие. Искат да ви отнемат правото на глас“, допълни той.

Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп, сенаторът от щата Охайо Джей Ди Ванс, зае сцената преди бившия президент и припомни събитията от първия митинг в Бътлър, като същевременно разкритикува демократите, че наричат Тръмп „заплаха за демокрацията“, определяйки подобен език за „провокативен“.

„Чухте изстрелите. Видяхте кръвта. Всички се страхувахме, че се е случило най-лошото. Но разбрахме, че всичко ще е наред, когато президентът Тръмп надигна юмрук високо във въздуха. Сега вярвам, че това е истинско чудо“, заяви Ванс, който беше номиниран за вицепрезидент само два дни след инцидента.

„Тук сме, за да кажем, че не може да бъдем заплашени, че не можем да бъдем спрени“, заяви пред множеството Джей Ди Ванс.

Тя обеща допълнителна федерална помощ по време на настоящото си посещение в пострадалия от урагана „Хелън“ щат Северна Каролина – второто ѝ за последните четири дни в засегнатата от бедствието зона, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тя пристигна в град Шарлът ден след посещението в щата на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп, който разкритикува реакцията на федералното правителство за справянето с последиците от „Хелън“.

След като по време на среща с щатски и местни служители Харис изрази признателност към „стоящите в стаята и които в този момента работят денонощно навън“, тя обеща федералната помощ да продължи да постъпва.

Оспорвайки твърденията на Тръмп, че реакцията на федералните власти е „отвратителна“, щатският губернатор Рой Купър (демократ) заяви, че Северна Каролина „е дълбоко благодарна за федералните ресурси“ и за навременната реакция на Федералната агенция за справяне с последиците от бедствия.

Повече от 200 души загинаха при най-лошата буря, връхлитала континенталната част на САЩ от „Катрина“ през 2005 г., като учените предупреждават, че заради климатичните промени подобни бедствия ще се повтарят. АП коментира, че в разгара на предизборната кампания дори природните бедствия стават дълбоко политизирани, като кандидатите обикалят пострадалите райони, за да печелят гласоподаватели в оспорваните щати.

Посещенията на Харис представляват допълнително политическо изпитание в разгара на хуманитарна криза. Тя се опитва да влезе в роля, с която Байдън е добре известен – показвайки очакваната от американците съпричастност във времена на трагедия – в заключителната част от нейната кампания за Белия дом.

До тази седмица тя като вицепрезидент не беше посещавала място, пострадало от бедствие.

Междувременно метеоролозите предупреждават, че в момента в Мексиканския залив се образува тропическата буря „Милтън“, която може да прерасне в ураган, който да заплаши щата Флорида. Според прогнозите тя трябва да достигне западния бряг на Флорида следващата седмица.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X