https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБлаготворителен базар в подкрепа на жертвите на домашно насилие организираха в Русе

Благотворителен базар в подкрепа на жертвите на домашно насилие организираха в Русе

Десетки жени от Русе се обединиха в помощ на жертвите на домашно насилие, като за втори път организираха благотворителен женски базар за модни находки.

Второто издание на базара събра 2400 лева, които бяха дарени на кризисния център в Русе, който подпомага жени в риск вече 10 години.

“Събрахме се две женски организации и решихме да направим базар с кауза от жени за жени. Когато се съберем толкова много на едно място, обменяме енергия, която трябва да предадем на други жени. Избрахме това да са жени жертви на домашно насилие. Всички средства от първия и втория базар ще отидат за организацията за жените жертви на домашно насилие”, каза Николета Атанасова – организатор.

В Русе има гражданско общество, майки, които са съпричастни и искат да няма жертви на домашно насилие, заяви Диана Димова от център “Динамика”.

“Някои имат нужда от учебни помагала и дрехи за децата, други имат нужда да бъдат подпомогнати в извънкласните дейности”.

С част от приходите от втория базар организаторите ще подкрепят и майка, жертва на домашно насилие, която е решила да продължи следването си в университета.

Диана Димова посочи, че се увеличават случаите на домашно насилие спрямо миналата година. Само в Русе до края на август са получили сигнали за 6 майки с 10 деца.

Проблемът е по-мащабен, защото държавната политика за защита от домашно насилие засяга правителството и държавата, коментира още Дамянова.

“Съвсем наскоро беше приета национална програма за превенция, която след като бъде приета, има разписан обявен конкурс, който да подпомогне кризисните и консултативните центрове в страната. През месец октомври за кога да се обявява конкурс? Женските организации в България работим про боно, на доброволни начала”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X