https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРумънски изследовател бе на работно посещение в Русенския музей

Румънски изследовател бе на работно посещение в Русенския музей

Регионалният исторически музей в град Русе стана домакин на важна среща между водещи археолози от България и Румъния. Директорът на музея, проф. д-р Николай Ненов, посрещна старши изследователя проф. Валериу Сърбу от Румънския институт по археология “Василе Първан” в Букурещ за обсъждане на бъдещи съвместни инициативи в областта на тракологията.

Фокусът на разговорите беше поставен върху разширяване на сътрудничеството между двете страни в изследването на северните траки – древно население, обитавало териториите на съвременна България и Румъния през периода от IV/II век преди Христа до I век след Христа. Тези племена споделят общи характеристики в своето културно-археологическо и социално-политическо развитие, което ги прави особено интересни за съвместно проучване.

Двамата учени очертаха амбициозна програма за бъдещо сътрудничество, включваща:

  • Организиране на научни събития и конференции
  • Публикуване на специализирани издания
  • Подготовка на изложби и културни мероприятия
  • Създаване на съвместна работна група от археолози и изследователи
  • Провеждане на колоквиум на всеки две години
  • Разработване на трансгранични проекти за проучване и опазване на археологическото наследство

Тази инициатива има потенциала да обогати значително нашите познания за древните траки и да допринесе за по-доброто разбиране на общото културно наследство на България и Румъния. Чрез обединяване на усилията си, археолозите от двете страни ще могат да проведат по-задълбочени и мащабни изследвания, които да хвърлят нова светлина върху живота и обществото на северните траки.

Сътрудничеството между Регионалния исторически музей – Русе и Румънския институт по археология “Василе Първан” е пример за това как международното партньорство може да допринесе за напредъка на науката и опазването на културното наследство. С планираните съвместни дейности, България и Румъния правят важна крачка към по-задълбочено разбиране на своето общо историческо минало.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X