https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могилиСъдът отмени дисциплинарно наказание на полицай от Две могили

Съдът отмени дисциплинарно наказание на полицай от Две могили

Административният съд в град Русе постанови решение, с което отмени дисциплинарно наказание, наложено на младши полицейски служител от Районното управление в град Две могили. Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според информацията по делото, началникът на Районното управление – Две могили при Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (МВР) – Русе е издал заповед на 31 май 2024 година, с която налага дисциплинарно наказание “Порицание” за срок от шест месеца на младши инспектор А., заемащ длъжността “Младши автоконтрольор I степен” в група “Охранителна полиция”.

Причината за наказанието е, че служителят не е изпълнил задължението си да прехвърли информацията от системата за аудио и видеозаснемане, монтирана в служебния автомобил “Киа Сийд” след приключване на смяната си. Това е в нарушение на указанията за работа на полицейските служители със системите за аудиозапис и видеонаблюдение в служебните автомобили на “Пътна полиция”, утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи от 12 април 2022 година.

Съдът установи, че в случая е налице неправилна правна квалификация на дисциплинарното нарушение. Според съдебния състав, нарушението следва да се квалифицира като “неизпълнение на заповед на министъра на вътрешните работи”, а не като “неизпълнение на служебните задължения”, както е посочено в заповедта за наказание.

Тази неправилна квалификация води до неправомерно ангажиране на дисциплинарната отговорност на служителя по посочените в заповедта правни основания. В резултат на това съдът прие, че оспорваната заповед е незаконосъобразна, тъй като е издадена в противоречие с материалноправните разпоредби и не съответства на целта на закона.

Решението на Административен съд – Русе потвърждава важността на правилното прилагане на законовите разпоредби при налагането на дисциплинарни наказания в системата на МВР и подчертава необходимостта от прецизност при квалифицирането на нарушенията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X