https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноУтрото наистина е по-мъдро от вечерта, потвърдиха учени

Утрото наистина е по-мъдро от вечерта, потвърдиха учени

Когато бързо трябва да се вземе решение, хората са склонни да правят заключения въз основа на първите впечатления. Но то обикновено се оказва непълно, а нерядко и грешно. Учени от САЩ откриха как сънят решава този проблем.

Според предишни изследвания сънят играе важна роля за формирането на дългосрочната памет. По време на почивка спомените „кристализират“ в мозъка и картината на света се допълва, като се вземат предвид новите знания.

Със същите тези механизми е свързана поговорката „Утрото е по-мъдро от вечерта“, както и изразът „да преспиш с мисълта“. Експерти от университета Дюк в САЩ потвърждават, че след сън човек по-пълно оценява ситуацията и взема балансирано, рационално решение. Съответната научна статия е публикувана в Journal of Experimental Psychology: General.

Авторите на публикацията провели серия от онлайн експерименти, в които възрастни срещу парична награда трябвало да идентифицират най-скъпите кутии със стоки за фиктивна гаражна разпродажба. Всяка кутия съдържала евтини артикули като стар будилник или нежелано стайно растение, както и по-скъпи артикули като хубава лампа или плюшено мече.

Цената на всяка група стоки всъщност била една и съща, но артикулите в кутиите били в различен ред: някъде евтините били отгоре, някъде – по средата и някъде – отдолу. Редът на стоките влияел на това какво ще бъде първото им впечатление.

След като хората разгледали съдържанието на кутиите, изследователите ги помолили да изберат най-скъпите групи продукти и да назоват артикулите, които харесват най-много. Някои участници в експеримента трябвало да отговорят на въпросите веднага, а други – на следващия ден, след сън.

Тези, които оценявали кутиите директно след разглеждане на продуктите, били склонни да приписват по-висока стойност на комплекти със сравнително скъпи артикули отгоре и обратно. Разликата спрямо реалната цена достигала 10%, но в същото време хората много по-зле си спомняли какви предмети (включително ценни) имало в „скъпите“ кутии.

Изследователите направили извод, че първото впечатление влияе на цялостното възприятие дори когато се разкрият нови важни факти. В ситуацията „утрото е по-мъдро от вечерта“ мозъкът има повече време за обработка на получената информация, поради което участниците в експеримента, които „преспали с мисълта“, били по-малко склонни да направят изводи по предметите, които били отгоре в кутиите. Те еднакво често наричаха групи от артикули по-скъпи, където „скъпото“ било отгоре, отдолу и в средата.

„Това е завладяващ поглед върху това как нашите мозъци обобщават полезния опит. Когато всичко свърши, мозъкът свързва получените факти в паметта, за да ни помогне да направим правилния избор. И този хитър трик се изпълнява през нощта“, поясняват изследователите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X