https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиСъдът наложи 7 г. затвор на радикализирал се българин, заминал за Сирия...

Съдът наложи 7 г. затвор на радикализирал се българин, заминал за Сирия да „извършва джихад“

Софийски градски съд е признал за виновен българин, заминал за Сирия, за да „извършва джихад“, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест.

Според данните по делото подсъдимият живеел заедно с майка си, баща си и сестра си в България, където завършил и средното си образование. През март 2020 г. , когато бил на 20 години, заминал във Франция при вуйчо си, при който живял известно време. Намерил си работа и установил контакти с екстремистки настроени лица като попаднал в среда, която оказала радикално въздействие върху него.

От прокуратурата посочват, че младежът постепенно се радикализирал до степен да възприема повечето хора като „неверници“. Споделял пред приятелите си желание да отиде в Сирия и да се включи в редиците на терористични организации, където щял да помага на хората, на жените и децата, заедно с групировки на мъжете в Сирия и да воюва с оръжие срещу „неверниците“.

След като се върнал в България, близките му забелязали промяна в поведението, също така в социалните мрежи контактувал с много ислямисти и споделял клипове на хора с качулки, оръжия и хора с униформи, изпращал снимки на воюващи хора, клипове, свързани със Сирия и споделял желание да участва в боевете там.

През 2021 г. организирал да пътуване до Турция и оставил на свой приятел саморъчно написано на турски език писмо до родителите му със заръка да им бъде предадено три дни след като замине. В него заявявал намерението си да се присъедини към терористична организация, за да помага на нуждаещите се в борбата срещу „неверниците“. От съдържанието на писмото ставало ясно, че подсъдимият е религиозно радикализиран, че изборът му е личен и е взел решението си, за да служи на Аллах, както и че това не е саможертва, а дълг.

През юни месец подсъдимият минал границата с автобус през ГКПП „Малко Търново“, пристигнал в Истанбул, като потърсил джамия и място, откъдето може да хване автобус до град Хатай, който е в близост до границата със Сирия. Впоследствие младият мъж се свързал чрез социална мрежа с майка си и ѝ казал, че е в Сирия, след което преустановил комуникацията с нея.

На 29.06.2021 г. родителите на подсъдимия заминали за Турция и разказали всичко на местните полицейски власти. Подсъдимият бил установен и настанен в репатрационен център в Хатай поради „нарушаване на забранена военна зона“, за което били уведомени българските власти. На 10.08.2021 г. той бил предаден от турските на българските власти на ГКПП „Малко Търново“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X