https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКръст от Йерусалим осветиха на храмовия празник в Долна Студена

Кръст от Йерусалим осветиха на храмовия празник в Долна Студена

Кръст от Йерусалим осветиха на храмовия празник в Долна Студена, съобщи главният специалист по „Връзки с обществеността“ в община Ценово Марий Пейчев.

Той добави, че сребърният кръст е специално изработен в Йерусалим за местната църква „Света Петка“. Той е дарен на храма от жител на селото, който се изселил преди години в Израел.

Празничната света литургия е ръководена от отец Славчо – заместник-митрополит на Търновската епархия. Той е отслужил молебен за здраве, като е поръсил със светена вода приготвения курбан и присъстващите.

„Подготовката за празника започна преди повече от месец. С всяка изминала година дарителите за празничния курбан се увеличават. Честването на Петковден започна преди повече от дванадесет години и вече се превърна в традиция, в празник на цялото село. Само през тази година дарителите за празника са близо петдесет. По-голямата част са земеделски производители, но има и обикновени граждани“, коментира кметът на Долна Студена Николай Николов.

Марий Пейчев добави, че местната църква „Света Петка“ е построена през 1878 година и в момента се нуждае от основен ремонт. Отец Славчо съобщи, че дейностите по реставрация ще започнат в близките месеци.

Своя храмов празник отбелязаха църквите в Ценово и Джулюница. В тях бяха отслужени тържествени молебени за здраве и благоденствие. На миряните, дошли да се преклонят пред света Петка, са раздадени курбани, каза още Пейчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X