https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВаско Василев празнува рожден ден

Васко Василев празнува рожден ден

Талантливият български цигулар Васко Василев е роден на 14 октомври 1970 г. в София. Още от 5-годишен има изпълнения пред публика. На 7-годишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в зала „България“. Две години по-късно записва първата си дългосвиреща плоча със Софийската филхармония.

На 9 г. Васко участва във филм. На 16 г. печели първата си международна награда от конкурса за цигулари „Жак Тибо“. Васко е учил в Централното музикално училище в Москва, възпитало някои от най-добрите изпълнители в света. На 18 г. взема приза „Никола Паганини“ в Генуа.

През 1988 г. заминава за Лондон. Там следва следдипломна квалификация в Кралския музикален колеж. Когато е на 21 г. печели титлата „Супер солист” на Лионската Опера във Франция. На 23 г. Васко е най-младият концерт-майстор на оркестъра към Кралската опера в Лондон. В последствие той е творчески продуцент на операта „Ковънт Гардън“.

Васко е концертирал в над 40 страни по света, работил е с едни от най-добрите музиканти като Стинг, Пласидо Доминго, Ванеса Мей, Erasure.

Васко е създател на квартета Лауреат, в който участват само носители на престижни международни титли. Друг негов проект е Voodoo Orchestra, известен и под името Super Girls Orchestra.

Въпреки неспирните си ангажименти във всяка точка на планетата, Васко споделя, че в България се чувства най-щастлив. През 2000 г. се завръща в България с Лауреат. Свири на над 300-годишна цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X