https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИзкуството на международно признатия скулптор Неджми Мурат оживя в Русе в уникална...

Изкуството на международно признатия скулптор Неджми Мурат оживя в Русе в уникална изложба

В Художествената галерия в Русе беше открита изложбата „Скулптура“ на изтъкнатия визуален артист Неджми Мурат. На събитието присъства и кметът на Русе Пенчо Милков, който поздрави автора за неговата уникална творческа визия и приноса му към културния живот на града.

Експозицията включва малки пластики и рисунки, вдъхновени от взаимоотношенията между човека и природата. Творбите на Неджми Мурат впечатляват с дълбокия си емоционален заряд и изследват характерите и връзките между индивидите чрез деликатни форми и светлинни ефекти. Възможността зрителите да се движат около пластиките и да наблюдават хвърлените от тях сенки създава уникално „споделено“ пространство, където изкуството се разкрива по нов начин.

Кметът Пенчо Милков отбеляза, че подобни събития показват важността на изкуството за общността и неговата роля в съхранението на културните ценности. „В изложбата има много нежност и лирика, която докосва емоционалността у всеки човек. В детайлите на всяка фигура можем да намерим частица от себе си“, каза още кметът.

Неджми Мурат заяви от своя страна, че самият той е дал нещо и е взел нещо от природата и допълни, че се зарежда в изключителна степен и от нейната сила. В краткото си слово той се определи като лиричен и чувствителен човек, който цени особено любовта и уважението между хората.

По време на разговора помежду им Милков и Мурат отделиха повече време на една от пластиките, като обсъдиха възможността тя да бъде претворена в чешма, символизираща черпенето с шепи от водата на живота.

На събитието присъстваха още заместник областният управител Георги Георгиев, скулпторите Георги Радулов и Зюхтю Калит, районният мюфтия Юджел Хайредин и десетки русенци.

Неджми Мурат, завършил Националната художествена академия със специалност „Скулптура“, има международно признание. Той е преподавал в престижни университети в Турция и е продължил творческия си път в САЩ, преди да се върне в Европа. От 2016 г. живее и твори между България и Турция. Неговите произведения в изложбата предлагат не само естетическо изживяване, но и разказват истории за човешките взаимоотношения и връзката с природата, облечени в изящна форма.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 30 октомври и обещава да бъде едно от културните събития, които ще оставят дълготраен отпечатък върху арт сцената на Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X