https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗасилват контрола на границите с Румъния и Гърция, заради огнища на шарка...

Засилват контрола на границите с Румъния и Гърция, заради огнища на шарка при овцете

Заради огнища на шарка при овцете е въведен засилен контрол за превоз на животни през българските граници с Румъния и Гърция. Това съобщи служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов пред журналисти в Луковит.

“Това, което Министерството на земеделието и храните чисто институционално предприема, през издаването на административни заповеди се забранява придвижването и търговията на животни – дребен рогат добитък. От тук обаче искам да апелирам през вас за спазване на указанията в тази заповед. В страни около нас като Румъния и Гърция епизоотичната обстановка е много обострена, а те като гранични на нас държави, които са в близост до наши райони, наистина са предпоставка за навлизане на болестите при нас”, коментира земеделският министър.

Той добави, че се предприемат всички необходими мерки да се ограничи заразата. Засега огнищата са две и са локални.

“Контролът е постоянен, зоните са обозначени – трикилометровите, 10-километровите зони. Няма как 24/7 да има служители на Българската агенция по безопасност на храните. Затова апелирам към дисциплина, отговорност и малко самосъзнание, защото до нас достигна информация, че има порочни практики за купуване на болни животни от съседни държави и това нещо няма да го толерираме. Всичко, каквото трябва да направим като държава, ние го правим”, посочи д-р Тахов.

По думите му всеки стопанин, всеки животновъд наистина трябва да осъзнаят сложността на процеса – какво би довело това като епизоотична обстановка в страната. Министърът откри в Луковит петия национален събор “Млечният път на България през вековете”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X