https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество19 октомври - празник на свети Иван Рилски Чудотворец

19 октомври – празник на свети Иван Рилски Чудотворец

На 19 октомври църквата у нас почита голям светец, който се счита за покровител на българския народ – Св. Иван Рилски.

Свети Йоан Рилски, създателят на българското отшелничество, се смята за небесен покровител на българския народ. Роден е около 876 г. По време на управлението на българския цар Петър Велики (първата половина на 10 век) той решава да се оттегли от света и започва да живее като отшелник в Рила.

Иван Рилски е канонизиран приживе, а легендите разказват, че дивите животни сами го намирали и идвали при него, а птиците летели и сядали в ръцете му. Той знаел как да говори с животни и птици, имал дарбата да влияе на климата и мислите на хората, а славата му на лечител и чудотворец принудила самият цар Петър да отиде лично при него.

Последователите на светеца основават манастир в негова чест – Рилския манастир, който се намира и до днес в една от най-живописните местности на Рила. На Патронния празник на Рилския манастир тук идват поклонници от цялата страна и чужбина, за да се помолят пред старинните икони и заедно с монасите да посетят близката пещера, в която някога е живял светецът. Също така, много църкви са построени в чест на Свети Иван Рилски – една от тях, църквата Свети Иван Рилски, е открита през 2008 г. в град Велико Търново.

Свети Иван Рилски е най-почитаният български светец и един от най-значимите светци на Българската православна църква. Той е почитан не само в България, но и на целия Балкански полуостров и в Русия.

На този ден е забранено да се сушат дрехи навън, нашите предци са вярвали, че това може да доведе до болести. Не можете да започвате конфликти и да се карате – кавгата ще продължи дълго време.

На този ден в старите времена предците ни са се сбогували с есента и са посрещали зимата. Те са вярвали, че вече започват истински студове. Традиционно за празничната трапеза са били приготвяни различни ястия от пилешко месо.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X