https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиХакери откраднаха профили и чатове на певицата Еми Стамболова

Хакери откраднаха профили и чатове на певицата Еми Стамболова

Легендарната изпълнителка Еми Стамболова е на сцената вече 30 години. Никога не вярвала, че може да бъде цел на хакери. Но в последната седмица няма достъп до Фейсбук страницата си със стотици хиляди последователи. “В събота имах ангажимент и късно вечерта започнаха да ми звънят колеги предимно, които да ме питат дали съм добре. И аз бях много учудена защо ме питат докато не ми изпратиха снимка със съобщение, което получават от мен”, каза тя.

Хакери изпращали тези съобщения в малките часове на нощта със зов за помощ към най-близките приятели на Еми. Качвали и снимки на малката й дъщеря с информация за изпращане на пари по банков път. “Притеснява ме, защото не много хора са запознати, могат да реагират, да не говорим за хора, които са близки”, сподели тя.

Певицата взела нещата в свои ръце и потърсила помощ от колеги. Не се обърнала към властите.

“Това е изключително много голяма галимация, обяснения, документация и губене на време. По- лесно е Фейсбук да ти изтрие профила и ти да си направиш нов”, смята изпълнителката.

Всеки ден средно 7 души стават жертва на хакери в социалните мрежи, казват киберполицаите. “Ние сме официална контактна точка на Фейсбук за България. Нашите сигнали се разглеждат с приоритет, разбира се подаването на рапорти от гражданите също се разглеждат от администраторите на Меta”, заяви Светлин Лазаров, началник на отдел “Дигитални анализи и киберразузнаване” към ГДБОП. Но всичко било в ръцете на хората на Зукърбърг, казват от МВР. Те решавали кога да върнат откраднат профил и кога да свалят фалшива реклама.

Всеки може да стане хакер. Не се изисква специални умения, за да създадеш фалшив профил. Дигиталните следи в мрежата са малко, затова да вкараш хакер в затвора не е лесна задача.

А с намесата на изкуствения интелект се получава перфектната буря. Еми Стамболова е виждала как нейния образ и глас продава биткойни и лекарства.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X