https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНародната певица Ана Борисова представи уникален фолклорен спектакъл и своя монография в...

Народната певица Ана Борисова представи уникален фолклорен спектакъл и своя монография в Русе

На сцената в Голяма зала на Доходното здание в Русе оживяха звуците на българския фолклор, благодарение на концерта „Дряновки мурафетлийки“, организиран с подкрепата на Община Русе. Главната изпълнителка, народната певица Ана Борисова, представи песни с над 150-годишна история с изключителен професионализъм и емоционална дълбочина, като успя да пренесе публиката в сърцето на българската традиция. Концертът не само забавляваше, но имаше и образователен характер, запознавайки слушателите с важни елементи от музикалното ни наследство.

По време на концерта Борисова беше подкрепена на сцената от студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и ученици от НУФИ „Широка лъка“. Публиката имаше възможност да чуе както солови изпълнения на Борисова, така и дует с една от нейните студентки. Оркестърът включваше традиционни фолклорни инструменти като кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан, което придаде автентичен и богат звук на изпълненията.

Особен акцент на вечерта беше и гостуването на Ганчо Гавазов – забележителен преподавател, диригент и композитор, чиято мисия е да направи народната музика по-достъпна за младите хора.

След концерта Ана Борисова представи монографията си “Етапност при овладяване на орнаментиката в обучението по народно пеене”, която предизвика особен интерес, както за преподаватели и диригенти от НУИ “Проф. Веселин Стоянов” и ОбДЦКИ – Русе, така и за всички в залата – ученици и възрастни.

Творческата среща завърши с китка северняшки песни от репертоара на Борис Машалов.

Ана Борисова, която завършва музикалното училище в Плевен със специалност народно пеене, е добре позната на сцената на българския фолклор. Дипломира се във Великотърновския университет и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. В периода 2003 – 2006 г. е част от народния хор „Мистерия на българските гласове“, както и от вокална формация „Аква-Делия” с диригент проф. Деляна Мичева. От 2009 г. започва нейният преподавателски и изследователски път като асистент по народно пеене във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Като стипендиант на Фулбрайт през 2017-2018 година преподава народно пеене във Вашингтонския университет, Сиатъл, САЩ и работи с двама изтъкнати професори в сферата на Етномузикологията – проф. Патриша Шеън Кембъл и проф. Маргарет Берет от Университета Куинсленд, Австралия. През 2024 г. издадава монографията „Етапност при овладяване на орнаментиката в обучението по народно пеене“ и самостоятелният албум „Дряновки мурафетлийки”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X