https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеНеносенето на очила драстично увеличава риска от деменция

Неносенето на очила драстично увеличава риска от деменция

Развитието на деменция е сложен процес, който не е напълно разучен. Според последни проучвания, храненето играе голяма роля. Учените твърдят, че честата консумация на преработени червени меса увеличава риска от развитие на деменция с 14%. Освен това, постоянно високото кръвно налягане, лошият сън и заседналият начин на живот увеличават рисковете.

Според последно проучване, проблемите със зрението могат да са предвестник на потенциалния риск от деменция. Учените са установили, че носенето на очила може да предотврати всеки пети случай на деменция при тези индивиди.

Разбира се, с възрастта всички виждаме по-зле. А ако носите очила или контактни лещи, няма място за притеснение. Но когато човек отказва да носи очила или носи „слаби“ очила, то вероятността да развие деменция се повишава.

При хора с некоригирано зрение, мозъкът получава по-малко информация. В резултат на това, усилията на мозъка се пренасочват от това да запаметява видяното към опити да фокусирате зрението си и да видите нещо. А това може да доведе до развитие на деменция.

В ново проучване, авторите са използвали медицинските досиета на 2767 души над 65-годишна възраст. Те показват, че делът на деменцията, дължаща се на зрително увреждане в популацията, варира от 4,9% до 19,0%.

Зрителното увреждане е един от важните рискови фактори за деменция, върху които човек може да повлияе. Освен това, над 90% от проблемите с очите могат да бъдат предотвратени или коригирани.

Резултатите от проучванията показват, колко важна е ролята на доброто зрение, дори по-значителна от рисковите фактори за съдови заболявания на средна възраст.

Между другото, други проучвания показват, че проблемите със слуха и отказът от слухови апарати също могат да доведат до деменция. В този случай деменцията вероятно се развива на подобен принцип. Мозъкът на човек с увреден слух не получава достатъчно информация, поради което по-голямата част от работата на мозъка му е насочена към обработка на звуци. В резултат на това мозъкът започва да се изтощава и да атрофира.

За 10 dB загуба на слуха поради каквато и да е причина при хора под 85-годишна възраст, рискът от деменция е 11% до 18%.

Друго проучване, включващо почти 1000 възрастни, установи, че умствените промени са намалени с 48% при носене на слухови апарати, което значи, че също последиците биха могли да бъдат предотвратени.

Изводът е, че всяко нарушение във възприятието на околната среда, би могло да доведе до нарушаване на правилната функция на мозъка и да доведе до развитие на деменция в бъдеще.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X