https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДеканът на Аграрно-индустриалния факултет към РУ „Ангел Кънчев“ бе отличен ...

Деканът на Аграрно-индустриалния факултет към РУ „Ангел Кънчев“ бе отличен със знака на областния управител

Деканът на Аграрно-индустриалния факултет към Русенския университет „Ангел Кънчев“ доц. д-р Калоян Стоянов бе удостоен със знака на областния управител. Отличието му бе връчено от Драгомир Драганов за цялостния му принос в развитието на висшето образование в региона и по случай 70 години от създаването на факултета. Областният управител отбеляза, че този факултет е с ключова роля за развитието на Русенския университет.

Той посочи още, че факултетът, който е създаден през 1954 година, е сред най-значимите образователни и научни центрове в страната и пионер в обучението на чуждестранни студенти.

„Това е едно модерно учебно заведение, което е за пример в цяла България и което подготвя специалисти в селското стопанство, които са крайно необходими за икономиката ни“, каза още Драганов и сподели, че земеделието е един от най-големият отрасли, даващ съответно високи доходи. „Вашите знания дават възможност за добри резултати в селското стопанство. Радостен съм, че тук има отлични условия за учене и прилагане на наученото, както и отлично подготвени преподаватели“, заяви областният управител. Той посочи, че връченият от него знак е признание за цялостния труд на всички преподаватели във факултета.

Кулминацията на честването беше, когато почетният ректор на Русенския университет и председател на Общинския съвет академик Христо Белоев бе отличен с плакет за значителния си принос в развитието на факултета. Той припомни редица исторически факти и емоционално подчерта, че е част от състава на първия факултет на Русенския университет.

„В момента предлагаме палитра от над 50 специалности в университета и трябва да се гордеем с това. Този факултет се радва на просперитет и добро развитие, защото тук наистина се предлагат нови и модерни специалности“, допълни академик Белоев и посочи, че учебното заведение е водещо в страната по брой специалности и професионални направления.

Ректорът на Русенския университет проф. д-р Генчо Попов посочи, че годишнината на факултета е значим празник и повод не само да се отбележи миналото, но и за гордост от постигнатите иновации. Той сподели още, че факултетът се откроява с впечатляващо развитие и значимо израстване. Не по-малко внимание той отдели и на силната академична общност, която по неговите думи е символ на успех и професионализъм.

„Аграрно-индустриалният факултет е емблематична част от имиджа на университета, развил значими проекти и утвърдил се като лидер в образованието и науката у нас и чужбина“, посочи още проф. Попов. Той награди факултета с почетен плакет и ваучер за компютъра система за подпомагане модернизацията на обучението.

От своя страна деканът доц. д-р Калин Стоянов, че вече 70 години факултетът е част от българското образование и просветителката работа. „Сърцата на настоящите преподаватели се изпълват в гордост, че сме част от историята на този факултет. Чест и призвание е да си преподавател и студент в този факултет“, заяви доц. Стоянов и подчерта, че ще продължи активното сътрудничество с бизнеса.

Сред гостите беше и директора на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе Цветослав Димитров, който пожела на преподавателите щастие с успехите на студентите и успешна научна работа. На събитието присъстваха редица представители на местната и държавната власт, като сред тях началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева и омбудмсманът Валентин Димитров.

Припомняме, че във факултета работят общо 40 преподаватели, сред които е и ректорът академик Христо Белоев, както и четирима професори, 18 доценти, 16 асистенти. Обучават се около 380 студенти в бакалавърска степен и около 120 студенти в магистърска, както и 30 докторанти. От създаването на факултета до момента в него са се обучили над 10 000 студенти.

Във факултета се организират ежегодно традиционни майски Дни на специалността, като в програмата е включено и изложение на съвременна земеделска техника.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X