https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКАТ ни глобява, за да си купува беемвета

КАТ ни глобява, за да си купува беемвета

Парите от шофьорски глоби във Фонда за безопасност на движението по пътищата се харчат за автомобили и друга техника на КАТ, а не за запазване на живота на гражданите. Над 591 милиона лева от шофьорски глоби са събрани от създаването на фонда през 2011 г. до октомври 2024 г. През този период са похарчени само към 122 млн. лв., в момента има над 465 млн. лв., обявиха от Института за пътна безопасност вчера.

“Изразходваните средства от фонда до този момент са минимални и единствено за доставяне на техника, с която да се събират повече пари”, пише в становището на института. Над 25,6 милиона лева са били давани през годините за камери за скорост, като с тях броят на сниманите и глобени шофьори непрекъснато се увеличава, а България продължава да заема първо или второ място след Румъния по броя на загиналите при катастрофи в страните от Европейския съюз. Такава е печалната статистика и за 2023 година.

Двете най-големи суми, похарчени от фонда, са за хроматографски уреди за оборудване на лабораториите за кръвни проби на пияни и дрогирани шофьори – 28,7 млн. лв., и за над 460 автомобила – 27,9 млн. лв., като в тази бройка влизат и 35-те високоскорстни беемвета с мощност 374 конски сили, с които катаджиите се заканваха да гонят нарушители по магистралите, пише “Труд”.

Повечето от тази техника седи неизползвана, а много от колите нямат пълно “Автокаско”, защото от бюджета на МВР не могат да се отпуснат такива колосални суми за застраховки, твърдят от Института.

В края на всяка година парите от фонда се зануляват, а министърът на финансите, който и да е той, си запълва дупки в бюджета.

“Гражданите на България с пълно основание негодуват и не заплащат глобите си, защото те не виждат резултатите, които са им обещани. Управлението на Фонда много прилича на управлението на търговска фирма, която харчи колкото се може по-малко, за да реализира на края на годината излишък, който да се използва от собственика й – министъра на финансите.

Залагането на капани по пътищата на България се е превърнало в държавна политика, целяща да събира пари от българските граждани за да се подпомогне неизпълнението на бюджета. Настояваме този държавен рекет да бъде незабавно преустановен!”, пишат от Института.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X