https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораОчаква се правителството да одобри новия размер на минималната работна заплата

Очаква се правителството да одобри новия размер на минималната работна заплата

Новият размер на минималната работна заплата за догодина от 1077 лв. се очаква да бъде одобрен от правителството с постановление днес.

Заложеният ръст спрямо тазгодишния размер на минималното възнаграждение е 144 лева и е определен по формулата, разписана в Кодекса на труда.

В процентно изражение нарастването на минималната заплата от първи януари догодина ще бъде с 15.4 на сто спрямо размера през тази. Той е изчислен по формулата, в която е разписано, че минималното възнаграждение е 50 на сто от средната брутна заплата за 12 месеца, в които влизат последните две тримесечия на миналата година и първите две за настоящата.

Около 500 хиляди са заетите, които получават в момента минималното възнаграждение, посочват от правителството. Категорични са, че със залагания ръст ще се защитят работниците с най-нисък доход, ще се повиши тяхното жизнено равнище, ще се избегне рискът от изпадане в бедност, ще се намалят неравенствата, ще се стимулира вътрешното потребление.

При обсъждането в Националния тристранен съвет бизнес и синдикати не постигнаха съгласие по предложението на държавата за новата минимална заплата .

Работодателите смятат ръста за прекомерен и прогнозират, че той няма да е по силите на всички бизнеси, след като се увеличи и минималният осигурителен доход, като може да се окаже че половината от работниците ще са на минималното възнаграждение.

От своя страна, профсъюзите дори настояха за по-висок размер от предложения от правителството.

Също днес министрите ще отпуснат допълнително средства по тазгодишните бюджети на 5 от министерствата – МВР, правосъдното, на иновациите и растежа, на здравеопазването и на икономиката и индустрията.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X