https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаВсички общини от русенско получиха бюлетините, ролките за машините и изборните книжа...

Всички общини от русенско получиха бюлетините, ролките за машините и изборните книжа за предстоящия парламентарен вот

Осемте общини от област Русе получиха днес изборните книжа и материалите във връзка с предстоящия парламентарен вот тази неделя. Това стана в присъствието на представители от техническия екип на Областната администрация за осъществяване на организационно-техническа подготовка за произвеждане на изборите.

Според областния управител Драгомир Драганов всички дейности се изпълняват в срок и не се очакват проблеми в изборния ден. Всяка община получи по списък книжата с приемо-предавателен протокол.

Част от тях включваха протоколи на секционните избирателни комисии, чернови на протоколи, протоколи за предаване и приемане на изборни книжа, протоколи за предаване и приемане на избирателния списък, протоколи за маркиране на печата на СИК/ПСИК, отличителни знаци за председателите, заместник председателите, секретарите и членовете на СИК, пликове за протоколи на СИК, методически указания на ЦИК за СИК при гласуване с хартиена бюлетина и при гласуване с електронни устройства, бланки за отчитане на преференции, информационни табла с кандидатските листи, както и други.

Освен това общините от региона получиха и 197 000 бюлетини. Най-много бяха предвидени за Русе – 139 000, а най-малко за Ценово – 4500. За Борово и Бяла броят на бюлетините беше съответно 5000 и 11 500. За Ветово броят на бюлетините е 12 500, а за Две могили – 7500. Община Иваново получи 7000 бюлетини, а Сливо поле 10 000.

На практика бюлетините, които бяха предоставени на общините, подсигуряват напълно вота във всички секции. Изборите тази неделя в секциите с над 300 избиратели ще се проведат както на хартия, така и чрез машини за електронно гласуване.

Начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя. Само хартиени бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души. В подвижните секции ще се гласува също с хартиени бюлетини.

Всички материали ще бъдат разпределени по секциите идната събота от съответните общини. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата.

Към момента секциите в област Русе са 326, като в 289 от тях ще се гласува машинно. За тях днес общините получиха общо 578 ролки, като най-много бяха дадени на община Русе – 406, а най-малко на Ценово – 12. Борово, Бяла и Ветово получиха съответно по 16, 30 и 38 ролки, а Две могили и Иваново – 22 и 24 ролки. За община Сливо поле бяха осигурени 30 ролки. Предстои разкриването на подвижни секции, а отделно се очаква да се разкрият и няколко допълнителни в болници, социални домове, ареста.

До общинските администрации бюлетините, изборните книжа и ролките за машините бяха доставени под полицейска охрата. Там те ще бъдат запечатани в специално обособени помещения и отново ще се намират под денонощна охрана.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X