https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЮлиан Попов: Безплатното саниране на жилищни сгради в България приключва

Юлиан Попов: Безплатното саниране на жилищни сгради в България приключва

Безплатното саниране на жилищни сгради приключва, обяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, цитиран от БНР. Според него 100% безвъзмездно финансиране вече е невъзможно, а алтернатива са частните инвестиции и лично участие на собствениците.

Енергийно бедните ще бъдат подпомагани, за да няма социално разслоение в процеса. Попов съобщи още, че за енергийното обновяване на сградния фонд в България са необходими 60 млрд. евро.

Повече от 66 000 сгради се нуждаят от енергийно обновяване. Досега с грантови безвъзмездни средства са обновени едва 4% от тях. Това предстои за още 700 сгради, след което ще се премине към финансиране единствено с частен капитал и самоучастие на собствениците, каза министърът на околната среда и водите:

“Ако ние отделяме всяка година по 1 милиард евро публичен ресурс, това са пари за 60 години. Тоест, ако ние вървим с този подход на влагане на 100% публичен ресурс в обновяването на сгради, българският сграден фонд ще остане вечно 70-те, в най-добрия случай – ранните 80 години”.

Въпреки че държавният ресурс не е достатъчен, за да гарантира темповете на енергийното обновяване на сградния фонд, преустановяването на безвъзмездното финансиране ще доведе до социално разслоение в обществото, предупреди министърът.

От своя страна, заместник-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева посочи, че Националният декарбонизационен фонд ще подпомогне енергийно бедните.

“От 100% грантово финансиране трябва най-после да се премине към самоучастие, към частно финансиране. Само с публични пари няма да стане. Публичните пари все повече трябва да се насочат към подпомагане на енергийно бедните”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X