https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеОткрит е нов вариант на Covid-19, който заобикаля имунитета

Открит е нов вариант на Covid-19, който заобикаля имунитета

Ковид-19 отново е мутирал и този път е създал варианти, наречени “Флирт”. За това предупредиха от центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Учените алармират, че ваксините не действат срещу новия вариант.

“Става въпрос за група от варианти – KP.1, KP.2, KP.3, генетично свързани помежду си. Потомци са на друг вариант – JN.1, който предизвика възход в редица държави, в това число и САЩ. Често наименованието на вариантите идваше от социалните мрежи. “Флирт” идва от съкращението на аминокиселините, на две от водещите мутации, характерни за тези варианти – FL идва от замяната на аминокиселина фенилаланин и ризин. RT идва от аргинин и треонин”, обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в “България сутрин”.

“Вирусът продължава да се променя, подобно на всички останали вируси”, напомни тя. По думите й няма данни да се смята, че този нов вариант има по-различна клинична проява от своите предци.

“Не очакваме някаква невероятна заплаха. Няма причини да очакваме тежка клинична картина. Специалистите се срещат с обичайните хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото, умора. Случаите на загуба на вкус и мирис са много по-редки, в сравнение с началото. Пациентите все по-често се срещат със стомашно-чревни симптоми – гадене, повръщане, диария. Това кара и специалистите в началото да мислят за други вируси”, обясни проф. Александрова.

Последната актуализирана ваксина се прицелва основно към варианта, който беше във възход миналата година, отбеляза вирусологът.

“Смята се, че защитата е била до 51%. Очевидно е, че няма как да спре инфекцията, но се смята, че все още дава защита срещу тежко боледуване. Събират се всякакви данни. Дали по-бързо заразява? Едва ли, но във всички случаи, като един следващ вариант, бяга по-добре от имунния отговор”, стана ясно от думите й.

Проф. Александрова уточни, че няма нови препоръки от Центъра за контрол на заболяванията по отношение на ваксинацията. А във връзка с изтеглянето на ваксините на AstraZeneca, специалистът успокои, че няма повод за притеснение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X