https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаОткриват реставрирания мост на Кольо Фичето на 23 август

Откриват реставрирания мост на Кольо Фичето на 23 август

На 23 август, петък, от 21:00 часа, до реставрирания мост на майстор Колю Фичето, ще се проведе тържествен концерт, който обещава да се превърне в събитие от национално значение. Специално изградената сцена ще бъде домакин на изпълнения на емблематични възрожденски песни, църковни песнопения и арии от исторически оперни заглавия. Концертът ще представи приемствеността на българската култура и ще бъде насочен към почитта към известния архитект и неговото забележително творение – моста над река Янтра.

Постановката на събитието е дело на режисьора Борис Радев, известен със своите успешни продукции, включително и тържествената церемония по връчването на театралните награди „Аскеер 2024“. Маестро Димитър Косев ще бъде диригент на оркестъра на Държавна опера – Русе, а диригент на хора ще бъде Стелияна Димитрова – Хернани. Събитието ще бъде водено от известната журналистка Аделина Радева.

Сред солистите, които ще участват в концерта, са Владислава Гарвалова, Глория Пенчева, Иван Пенчев и Момчил Миланов. С участието на хора и оркестъра на Държавна опера – Русе, както и партньорството с Българската национална телевизия, концертът се очаква да привлече широк интерес и да предложи незабравимо изживяване на зрителите.

Програмата на концерта е изцяло съставена от произведения на български автори. Диригентът Димитър Косев споделя, че за случая са оркестрирани специално произведения като песента „Я кажи ми, облаче ле бяло“ и Дунавското хоро на Дико Илиев. Тези произведения ще бъдат изпълнени със симфоничен оркестър и ще придадат особена тържественост на събитието.

Режисьорът Борис Радев добавя, че концертът ще включва и филмова част, която ще бъде прожектирана на голям екран, както и 3D мапинг върху моста на Колю Фичето. Това ще позволи на зрителите да изживеят уникално визуално преживяване, като върху моста ще оживеят картини, свързани с историята и културата на региона.

Концертът има за цел не само да ознаменува реставрацията на моста на Колю Фичето, но и да привлече вниманието към новия музей и посетителски център, посветени на живота и делото на този забележителен майстор. Тържеството ще почете паметта му и ще подчертае значимостта на културното наследство за съвременна България.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X