https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниИвановоФолклор и традиции оживяха в „Стълпище“ за празника на Иваново

Фолклор и традиции оживяха в „Стълпище“ за празника на Иваново

Село Мечка, община Иваново – С богата културна програма и участие на стотици жители и гости от цялата страна, община Иваново отбеляза традиционния си празник „От Поломието до Дунав заедно“. Мероприятието се проведе в живописната местност „Стълпище“ край село Мечка и привлече внимание с разнообразни фолклорни изпълнения, изложби и демонстрации на местни традиции.

Празникът бе открит от кмета на община Иваново Георги Миланов, който приветства присъстващите с вдъхновяващи думи: „Днес честваме благополучието на нашата богата на история община, опазила културното си наследство и винаги устремена с поглед към бъдещето. Щастлив съм, че заедно успяваме да съхраним бита и културата на общината, и ще продължаваме да развиваме традициите ѝ“. Кметът изрази благодарност към жителите на Иваново за техния принос към развитието на общината и подчерта важността на разбирателството и единството за постигането на общи цели.

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител Драгомир Драганов и народният представител Иван Иванов. Драганов отбеляза, че подобни празници играят ключова роля за запазване на българските традиции и културно наследство. „Именно подобни празници ни връщат към корените ни и ни провокират заедно с общи усилия да преодоляваме разединението в обществото“, заяви той и увери, че държавата ще продължи да подкрепя такива инициативи.

Народният представител Иван Иванов също изрази възхищението си от организацията на празника и подчерта значението на запазването на традициите за бъдещите поколения. „Благодаря Ви, че пазите традициите ни, посредством представянето на творчеството, уменията и производството си. Вярвам, че това ще продължи много години напред и поколенията ще се учат от нас“, сподели Иванов.

Празничната програма включваше изпълнения на местни самодейни и професионални артисти, фолклорни състави от различни региони, както и изложби на местни продукти като плодове, зеленчуци, вино и мед. Целта на организаторите бе да популяризират природните красоти на Поломието и туристическите маршрути около Иваново. Присъстващите можеха да се насладят на ръчно изработени сувенири и местни кулинарни специалитети, предоставени от осем села в региона.

Събитията се проведоха на фона на народни песни, изпълнени от 15 местни самодейни групи и индивидуални изпълнители. Сред популярните песни, звучащи в местността „Стълпище“, бяха обичаните „Северино“, „Алтън Яно“, „Тръгнала Неда“, „Назад, назад, моме Калино“ и много други. Концертната програма донесе много настроение и положителни емоции за всички присъстващи.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X