https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОграничават преференциите за инвалидни коли и електромобили на паркингите в Русе

Ограничават преференциите за инвалидни коли и електромобили на паркингите в Русе

Ограничения на преференциите за собствениците на инвалидни и електрически автомобили при паркиране на обществените паркинги. Това предвиждат промени в Наредба №18 на Община Русе. Предложението е качено на сайта на Общинския съвет за мнения и предложения.

Като причина за предлаганите промени от общинската администрация посочват значителното разминаване между броя на паркоместа на всички паркинги и този на броя на собствениците на инвалидни и електрически автомобили. Местата в стопанисваните от общината паркинги са около 700, а издадените карти на хора с трайни увреждания са около 4500, посочват от Общината. Отделно са електрическите автомобили, които също имат право на преференциално паркиране.

Затова се предлагат инвалидите да могат да паркират еднократно в зоните за платено паркиране на безплатно паркомясто, обозначено със съответния знак, за срок до 3 часа. Ако искат да паркират на място без знак за хора с увреждания, трябва да заплатят цената за почасово паркиране. След изтичане на времето за което са заплатили или съответно установеното от 3 часа време за престой на обозначените инвалидни места, следва принудително преместване на МПС-то.

Подобни промени се предлагат и за собствениците на електрически автомобили. Те ще могат да паркират преференциално само на обозначените за целта места. Ако паркират на друго място, следва да заплатят цената за почасово паркиране. След изтичане на времето, за което са заплатили или съответно установеното от 3 часа време за престой на обозначените места, следва принудително преместване на МПС-то.

В наредбата се добавя и текст, свързан с поставянето на скоби и вдигането на коли от „паяка“. Той гласи: „При изтичане на работното време на съответната зона за почасово платено паркиране, принудително задържано ППС може да бъде принудително преместено, като водачът или собственикът на ППС заплаща цената за паркиране, за времето през което ППС е престоявало в зона за платено паркиране, както разходите за принудителното задържане, принудителното преместване и таксата за отговорно пазене на специализиран паркинг“.

Разходите по прилагане на техническото средство (скоба) са в размер на 30,00 лева с ДДС. При освобождаване на автомобила, собственикът или водачът заплаща и стойността за паркиране за времето през което ППС е престоявало в зона за платено паркиране.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X