https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПарламентът прие пълна забрана за продажба на т.нар. райски газ и пълнители...

Парламентът прие пълна забрана за продажба на т.нар. райски газ и пълнители с него на физически лица

Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на физически лица. В подкрепа на забраната гласуваха 105 народни представители, 47 бяха „против“ и 12 се въздържаха.

До момента беше забранена продажбата на райски газ на лица под 18 години, а с промените се въвежда пълна забрана за продажба на физически лица, извън случаите на еднолични търговци, чийто предмет на дейност включва продажбата на райски газ на търговци. Предвидена е и забрана за рекламата на диазотен оксид (райски газ) в онлайн платформи.

По време на дискусията Корнелия Нинова („БСП за България“) призова да не се подкрепя текстът в този му вариант. Тя посочи, че в него се казва, че търговец може да се регистрира с такъв предмет на дейност и да продава на други търговци. По думите й текстът е изкривен между първо и второ четене. Скрит лобизъм, скрити интереси, лицемерие, че искаме да се борим с проблема и с всичко това на гърба на нашите деца, коментира Нинова.

Казахте нещо, което не е вярно, а именно, че този текст е лобистки, отговори й Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС). Той обясни, че ако не допуснат продажба на райски газ на еднолични търговци, изпадат в ситуация, в която в много медицински и стоматологични кабинети няма да може да се осъществява обща анестезия. Нито един от нас няма намерение да защитава райския газ, увери Ангелов.

Александър Симидчиев („Продължаваме промяната-Демократична България“) обясни, че се забранява продажбата на райски газ на физически лица, като единственото изключение, което няма как да не бъде направено, е за едноличните търговци, но само ако го впишат в предмета си на дейност в Търговския регистър. Той посочи, че тези търговци ще са под особен надзор и ще могат да продават само на търговци. Симидчиев допълни, че досега нямаше такъв режим на регистрация в предмета на дейност.

Който наруши забраната за продажба на т.нар. райски газ на физически лица се наказва с глоба от 5000 до 10000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 10000 до 20000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 20000 до 30000 лв., а когато нарушението е извършено в обект – заведение за хранене и развлечения, както и при повторно извършване на едно и също нарушение – от 30000 до 40000 лв. и затваряне на търговския обект.

От БСП искаха служителите на МВР да могат да пишат актове за нарушения по Закона за здравето, но текстът отпадна при гласуването в пленарна зала. Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) посочи, че този текст дава правомощия, които са абсолютно кухи, и ще блокира действието на закона. Представете си как обикновените полицаи започват да пишат актове по закон, който не познават и не са обучени да прилагат, коментира колегата му Костадин Ангелов. Българските полицаи не са толкова глупави, колкото се опитвате да ги изкарате, те могат да различат един флакон с райски газ, колкото инспектор на Българската агенция за безопасност на храните или на регионалната здравната инспекция, включително ще изземат флакона като доказателство към акта, посочи Иван Иванов („БСП за България“).

С измененията в Закона за здравето се задължават медицинските и немедицинските специалисти да въвеждат електронни данни за всяка извършена от тях дейност на пациента. Регламентира се възможността диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности да бъдат предоставяни от разстояние, както и да се оказва медицинска помощ чрез мобилни кабинети. Предвижда се министърът на здравеопазването да издаде наредба за реда за оказване на медицинска помощ от разстояние. Разпоредбите, свързани с упражняване на телемедицина, влизат в сила от 1 април 2025 г.

В Закона за лечебните заведения депутатите записаха, че болниците могат да извършват мобилни профилактични и скринингови дейности в труднодостъпни и отдалечени райони чрез мобилни структури. Текстовете, свързани с мобилната медицина, влизат в сила от 1 януари 2026 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X