https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБорисов призова за търпение към Скопие

Борисов призова за търпение към Скопие

Ще се опитам да убедя колегите във външната комисия да не действаме емоционално, а хладно и разумно. Нашите партньори в Европа ни чуват.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след новината, че Северна Македония и Албания вече няма да вървят в пакет по преговорите за членство в ЕС. Това се случи седмица след като вицепремиерът Александър Николоски обяви, че българите са мизерници и, че нямаме обща история с македонците.

“От нас се иска търпение, всички институции реагираха. Не трябва да изглеждаме агресивни. Тактиката на нашите колеги в Северна Македония е ние да бъдем виновни. Ние имаме Договор за добросъседство и никой не може да мръдне от него. България с нищо не наруши добрия тон, казахме само “оставка”, което е нормално”, категоричен е Борисов. “Всичко, което сме направили в ЕНП, ЕК, ЕП – много добре сме чути. Така действат европейските институции, те не заплашват, не обиждат. Албания прие българското малцинство, а колегите в Македония трябва да понесат каквото са си сътворили” , каза още лидерът на ГЕРБ. И припомни, че отмъщението е най-хубаво, когато е хладно и студено

Той даде и своята оценка за 50-ия парламент.

“Сигурно сме свършили и нещо добро. Сега това, което се случва вътре, е крайно неприятно. За да си вдигнат 1-2 процента на изборите, вътре се коментират теми, които нямат никакво значение. Много важни са двете точки в енергетиката (извънредно вкараните в дневния ред – бел, ред.). Нашите колеги от ПП-ДБ казват, че можем да загубим едни пари. В енергетиката пътната карта е 2 млрд. Подписах се пред българските миньори и в този план нито ще се съкращават, нито ще се затварят мините, нито ще се затварят централи. Особено при войната в Украйна дефицитът на ток може да стане огромен и тези мощности ще са важни дори и за Европа”, обясни лидерът на ГЕРБ.

На предположенията, че ГЕРБ ще предложат Росен Желязков или Рая Назарян за премиер след изборите, той бе категоричен: “Да се държим сериозно. Ако знаем кой кого ще предложи, кой ще е първи и втори, защо отиваме на избори? Какво ще предложим, ще зависи от резултатите от изборите, което никой не знае”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X