https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниРумъния изгражда временни диги край Дунав заради очаквания циклон

Румъния изгражда временни диги край Дунав заради очаквания циклон

Циклон ще връхлети Румъния този уикенд, моментът съвпада с очаквания порой над Дунав, а в страната кипи пълна мобилизация.

Румъния е готова да посрещне последиците от опасното време, но министърът на околната среда на страната предупреди: “Неделя ще бъде най-тежкият ден и всички са нащрек”. Метеоролозите в страната обявиха жълт и оранжев код за проливни дъждове, както и за силни бури за следващите няколко дни. Столицата Букурещ също ще бъде засегната.

В събота властите информираха, че превантивните интервенции в уязвимите зони продължават и се изграждат временни диги за спиране на водата при пробив. Те са повишени до прогнозните нива на река Дунав от 9500 куб. м/секунда. Повече от 400 чувала ще бъдат поставени при ръкава Борча.

“Ние се намесваме със собствените си сили в уязвими зони! Администрация за водите Бузъу-Яломица чрез Системата за управление на водите Кълъраш продължават изграждането на временни диги, направени от геоконтейнерни торби, успоредни на съществуващата възпираща линия, предназначени да спрат навлизането на вода в случай на пробиви”, съобщи Националната администрация по водите на Румъния, пише News.ro.

От институцията уточняват, че на дължина от 350 метра, в местността Байтал на ръкава Борча на десния бряг на река Дунав, ще ще бъдат наредени над 400 чувала. Също така в района Чоканеш-Кълъраш, на дължина от 150 метра, вече са “монтирани” 180 торби.

“Дигите ще бъдат вдигнати до прогнозните нива от 9500 куб. м/секунда. Ако ситуацията го налага, защитната линия ще бъде вдигната с още един ред чували, като формированията ни са на терен и стриктно следят обстановката”, допълват от цитирания източник.

Според специалистите оттоците на река Дунав днес са 7300 3800 куб. м/секунда и през следващите дни ще се увеличат, достигайки до 8000 куб. м/секунда. “С оглед на хидроложките предупреждения, издадени от Националния институт по хидрология и управление на водите, в определени участъци, надолу по течението на Турну Мъгуреле, потоците на Дунав могат да достигнат до 9200-9500 3800 куб. м/секунда”, докладват още специалистите.

Метеоролозите продължават да обявяват валежи в цялата страна до понеделник. В отделни райони ще има оранжев код със значителни количества дъждове, които ще паднат за кратък период от време, съобщава Digi24.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X