https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеБез „контактни бележки“ в детските градини, предлагат от здравното министерство

Без „контактни бележки“ в детските градини, предлагат от здравното министерство

Така наречените „контактни бележки“ за детските градини да отпаднат, а здравно-профилактичните карти да станат дигитални. Това предлагат от Здравото министерство.

За втори ден Гергана и синът й са пред лекарския кабинет за контактна бележка – нужна, за да се върне на градина.

„Мисля, че е голяма тежест върху всички родители, както и за докторите. Тук винаги е голяма навалица и основно са хората за контактни бележки“, казва Гергана.

Бележките се изискват от градините след повече от 10 дни отсъствие. В тях лекарят се подписва, че детето не е общувало със заразно болни.

„Майката идва, преглеждаме детето, тя предния ден е пристигнала от екзотична дестинация. То е пътувало със самолет. След това майката го отвежда в мола. Там пак е подложено на контакт. Този лекар е принуден да напише, че детето няма контакт със заразни заболявания. Това е нонсенс“, обяснява доц. Йорданка Узунова, началник на клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец“ София.

Целта на тази мярка, както и на дигитализацията на здравните картони, е да облекчи и родителите, и лекарите.

„Ще отпадне задължението на родителите за предоставяне на посочената информация в детските градини на хартиен носител и намаляване на тяхната ангажираност“, посочват от здравното министерство.

„Те стоят на едни опашки, безумни, големи и чакат. И в този коридор те се сблъскват с деца с вирусни заболявания“, казва още доц. Узунова.

Дори и при дигитализация на здравните картони преглед на детето преди издаването им остава задължителен. Промяната би могла да стане факт от новата учебна година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X