https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниАнулираха рекорда на Цанко Цанков

Анулираха рекорда на Цанко Цанков

Няколко дни след като беше признат официално, световният рекорд на Цанко Цанков за най-дълго непрекъснато и неасистирано плуване по река Дунав беше анулиран от Асоциацията за световни рекорди (OWR).

“След детайлно преразглеждане на нови доказателства относно рекорда и консултация с международните органи, ние взехме решението да анулираме този световен рекорд. Нашата ангажираност към запазването на прозрачността и интегритета на процеса на верификация е от първостепенно значение. Ние подхождаме към тези въпроси много сериозно, за да поддържаме най-високите стандарти”, се казва в изявлението на OWR, изпратено до “Спортал”.

Припомняме, че на 6 септември Цанков преплува 108.6 километра, което беше обявено от неговия екип за нов рекорд, но се оказа, че това е грешно. От една страна от Международната асоциация за плуване в открити води (WOWSA) обвиниха Цанков и неговия екип в подаване на “манипулирани и непълни данни”, а отделно се оказа, че през 2021 година румънецът Богдан Зурбагиу е преплувал 115.8 километра.

Така се стигна до 19 септември, когато въпреки предупрежденията на WOWSA да не прави нов опит, Цанков преплува 120 километра по река Дунав. В своя материал за отменения рекорд WOWSA определят това като “ПР каскада”, целяща да изчисти петното от репутацията на плувеца, оставено от първото плуване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X