https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноТайната история на първата котка в Космоса

Тайната история на първата котка в Космоса

На 18-и октомври 1963 г. Франция трябва да изпрати малък котарак на име Феликс в Космоса. Изоставайки далеч след руските и американските си колеги, французите искат, все пак, да оставят своя отпечатък в космическата надпревара – незнайно защо, начело с…една котка. В деня на изстрелването, обаче, се оказва, че Феликс е изчезнал безследно, а мястото му заема друга котка, която по случайност се превръща в герой. Името й е Фелисет.

От улиците на Париж тази животинка, която по-късно получава прозвището “Астрокотка”, се оказва на такава височина в небето, каквато никой от нейния вид не е достигал. Франция отлага датата и изстрелва ракетата “Вероник” AG1, носеща Фелисет, на 24-и октомври. Животното полита на близо 210 км. над алжирската част на пустинята Сахара и се завръща на Земята след 15 минути – вече със статут на национален герой.

След приземяването й, френските учени от Образователния център за авиация и клинични проучвания (CERMA) изследват мозъчната дейност на Фелисет, за да видят дали нещо се е променило след пътуването й. И, въпреки че не са останали кой знае какви сведения за резултатите от техните изследвания, нито пък за това какво се е случило с котката герой след това, от CERMA казват, че котката е допринесла с ценна информация за френските учени.

За жалост, историята на Фелисет наистина бива загубена с хода на времето. Тя става жертва на едно общество, което предпочита да помни най-вече подобни постижения, в които главен герой са основно кучета. Но това не е учудващо и лесно можем да си обясним защо е станало така, особено като отчетем какъв е цялостният принос (ако има изобщо такъв) на Франция в изследването на Космоса.

Робърт Пърлман, който е историк и редактор на сайта за космическа история collectSPACE, казва следното: “Мисля, че тук става дума за това как са се развили нещата в исторически план. Усилията да бъде изпратен човек в Космоса, а после и на Луната, си бяха въпрос на съперничество между САЩ и Съветския съюз.”

Героичните усилия на храбри кучета, маймуни и други животни, проправят път за хората в съревнованието между двете държави. Учените използват животните, за да проверят как ще им се отрази липсата на гравитация. Ако животните могат да издържат на такива тежки условия, значи ще можем и ние. Или поне така се е смятало тогава.

“След полета на съветското куче Лайка, Юрий Гагарин става първия човек, летял в Космоса, а по-късно Алексей Леонов пък е първият, който излиза от капсулата си и прекарва 12 минути в космическото пространство”, казва Пърлман. “От американска страна пък маймуните Ейбъл и Мис Бейкър са причината за успешните мисии на герои като Джон Глен и Алън Шепърд.”

И въпреки, че Франция на практика има своя космическа програма на времето, впоследствие държавата няма намерение да изпраща хора в Космоса на свои собствени ракети. Това обяснява и мистерията около историята на Фелисет, добавя историкът. Френските астронавти най-често пътуват на руски или американски ракети. Затова и Фелисет не изиграва същата роля като другите животни, за които стана дума.”

И въпреки че различни животни все още биват изпращани в Космоса (като някои мишки, например), обществото се е оттеглило от идеята да тестваме ефектите на безтегловността върху домашни любимци. Следващия път, когато заговорим за котки в космоса, това най-вероятно ще е чак когато група хора колонизират друга планета. Пърлман смята, че ролята на животните в този род изследвания отдавна се е изчерпала, защото можем вече да изпращаме хора в Космоса за периоди по-дълги от година, и това е напълно достатъчно за науката.

Самият Пърлман няма домашни любимци вкъщи, но признава, че предпочитанията му клонят към котките, а самата Фелисет за него има специално място в историята.

“Пазейки жив спомена за Фелисет, можем да отдадем нашата почит към смелата улична котка, която е достигнала височини, каквито повечето от нас няма да могат. Освен това, не бихме искали да си развалим отношенията с котешкия вид, когато един ден завладеят марскианската колония на Илон Мъск. “Марсианска котка?, чуди се Пърлман. Хм, това ще си струва да се види!”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X