https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРичард Алибегов: Няма да позволим да въведат данък "бакшиш"

Ричард Алибегов: Няма да позволим да въведат данък “бакшиш”

Хотелиери и ресторантьори се обявиха против предложението за увеличаване на данък добавена стойност за бранша от 9 на 20%.

“Не мога да разбера защо всяка година е тази битка, в ЕС има ниска ставка. В Европа много отдавна са разбрали, че този сектор трябва да работи на ниска ставка по ред причини. Загуба за бюджета няма от намалената ставка, вноските от преки данъци и осигуровки са по-големи, оборотът на ресторантьорския сектор – има изчистване на сектора, по-отговорни са станали ресторантьорите”, заяви председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов в студиото на “България сутрин”.

Той добави, че спестените 11% от ДДС реално се връщат обратно в хазната или през корпоративния данък, или бизнесът ги реинвестира в по-добро оборудване и по-високи заплати.

“Министерството на финансите търси пари в бюджета, изхарчени по други пера. Тук става дума за 18 млрд. дупка. Този сектор е внесъл повече пари, отколкото когато е бил с високата ставка”, подчерта Алибегов.

Обсъжда се предложение за данък върху бакшишите, които клиентите оставят.

“Гарантирам, че няма да позволим да се обложи бакшишът – те искат да обложат нещо, което не съществува в правния мир, в законите ни няма бакшиш. Това, което се прави в Европа масово – писане в менютата 10% бакшиш, не е правилно. Вие плащате 10% задължително, което не е редно. Тази сделка трябва да остане между клиент и сервитьор. Ние като собственици нямаме наблюдение какво се случва на масата като бакшиш и държавата няма право да се меси”, коментира Ричард Алибегов.

Зредседателят на Асоциацията на заведенията в България изрази позицията си, че подобна забрана няма да може да бъде наложена на бранша.

“Ако иска държавата наистина да се бори със зависимостта от цигари, има метод да направи една кутия 20 лв., това автоматично ще намали потреблението. Ти искаш да се произвеждат, да се внасят, да се вдигат акцизите, а в същото време – не трябва да се пуши”, мотивира се Алибегов.

Той сподели също, че няма диалог с Министерството на финансите, а последната среща на бранша с финансов министър е била с Владислав Горанов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X