https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Какво прогнозират социолозите за вота на 11 юли?

Какво прогнозират социолозите за вота на 11 юли?

Ако човек е следил информационния поток през последните седмици, доста е вероятно да е останал с впечатлението, че България е държавата с най-много социолози, политолози, пиар експерти и прочее анализатори на глава от населението. Буквално всеки се е наел да прогнозира как ще завърши предсрочният вот и какво ще последва от него.

Казаното изчезва, а написаното остава – особено когато става дума за партии и проценти. При това положение, съвсем естествено социологическите агенции винаги са тези, които в изборната нощ са сочени с пръст от политиците за това колко малко (или колко много) са познали резултатите от вота.

Ruse.news представя последните проучвания на някои от водещите социологически агенции за вота на 11 юли, събрани от bTV.

„Алфа Рисърч“ дават 0,3% преднина на „Има такъв народ“ пред ГЕРБ-СДС. „БСП за „България“ е спокойна за третото си място с 16,4%. „Демократична България е четвърта“ с 12%, а след нея е ДПС с 11,1%. „Изправи се! Мутри вън!“ влизат в 46-ия парламент с 5,4% от вота, а „Българските патриоти“ не се класират с 3,8%.

Сондажът на „Маркет линкс“ поставя ГЕРБ-СДС на първо място с 19,7% подкрепа, а „Има такъв народ“ са с 18,8%. „БСП за България“ е с 16,9%, ДБ – 12,5%, ДПс – 9,5%. ИСМВ имат 5,4%, а „Българските патриоти“ в това проучване изглеждат още по-далеч от парламента с 2,9%.

„Екзакта“ е едно от проучванията, които дават преднина на бившите управляващи пред формацията на Слави Трифонов – 21,4% срещу 20,8%. „БСП за България“ имат 15,8%, „Демократична България“ води на ДПС с процент и половина. ИСМВ влизат „на косъм“, „Българските патриоти“ – също.

„Галъп Интернешънъл Болкан“ дават точно процент преднина на ИТН пред ГЕРБ-СДС. „БСП за България“ се оценява на малко под 16%, „Демократична България“ е с 12,2% срещу 11,5% за ДПС. ИСМВ имат 6,1%, а обединението на „Воля“, ВМРО и НФСБ е точно на ръба с 4%.

Изследването на “Алфа Рисърч” е проведено в периода 4 – 7 юли 2021г. от агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Проучването на „Маркет линкс“ е финансирано и реализирано съвместно с bTV. Проведено е сред 1075 лица на над 18 г. в периода 18 – 25 юни 2021 г. по методите на прякото лично интервю и онлайн анкета.

Изследването на “Екзакта Рисърч Груп” е проведено в периода 1-5 юли 2021 г. сред 1005 пълнолетни български граждани в 92 населени места от цялата страна. Работено е по стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. При изготвяне на извадката са използвани последните данни на НСИ за населението на страната, разпределени по пол, възраст, административни области и типове населени места (столица, областни центове, малки градове и села). Извадката възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Изследването на “Галъп Интернешънъл Болкан” по поръчка на БНР. То е проведено между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X