https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСкандал в президентството: Радев попита Карадайъ коя е неговата родина

Скандал в президентството: Радев попита Карадайъ коя е неговата родина

“За втори път провеждам консултации за съставяне на кабинет, страната ни е изправена пред кризи, на всички ни е ясно, че кабинет с широка подкрепа може да изведе държавата през тези времена. За нас е важно според Вас какъв може да бъде подходът, за да се изпълни кабинет.”

Така се обърна към представителите на ДПС президентът Румен Радев.

“Наистина страната е изправена пред множество кризи – и здравна, и социална, и икономическа, евентуално и финансова. Но в момента е факт и политическата криза. Освен това се очертават и допълнителни кризи, които се предизвикват от поведението на различни фактори в политическите процеси в страната. От тази гледна точка нашата позиция още следи изборите за 45-о Народно събарние, че българските граждани заявиха проманя, още тогава зявихме, ча страната има нужда от стабилност. Тогава бяхме заявили безусловна подкрепа на новите партии в НС, за да има редовен кабинет. Тази позиция малко се промени на изборите за 46-о НС. Безусловна подкрепя няма и непотърсена подкрепа няма от наша страна. Като за безусловна подкрепа имаме категорично условия, от което не бихме отстъпили – възстановяване на нормалността в политиката и възстановявваен на демокрацията в България. Според нас възстановяването на демокрацията в България не може да става с недемократични и противоконоституционни механизми. Що се отнася до редовен кабинет, ние имаме наши аргументи. Страната има нужда от редовен кабинет, нашите аргументи вероятно ще бъдат по-различни от Вашите”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Вашите думи щяха да звучат още по-убедително, ако бяхте останали на КСНС и изслушали докладите на министрите, надявам се , че Вашето Движение, с лидер като Вас, ще гледа по-отговорно за следващия заседания на КСНС”, отговори му държавният глава.

“Нека да изложа моите аргументи за напускане на заседанието. Вие казахте, че теми, които не са на дневния ред, не могат да бъдат допускани за разглеждани. А на заседанието се обсъждаше темата за евентуална актуализация на бюджета, а дневният ред не включваше тази тема, а мерки за спряване с евентуална следваща вълна, дължаща се на нова вълна от COVID-19. Помолих министърът малко повече да използва думата “ковид”. Имаше министър, който имаше желание да отговори, но Вие не му позволихте”, обясни Карадайъ и на въпрос на Радев кой е този министър, той обясни, че е Кирил Петков за отказа от друго гражданство – дали е получил отказ.

“Съжалявам, че не останахте, темата беше финансови мерки, а що се отнася до гражданстовото, не е удачно точно вие да повдигате тези теми. Да си българин не означава само да имаш паспорт, а да носиш България в сърцето си. Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажате ли коя е Вашата Родина-майка?”, попита Радев Карадайъ.

“Но освен прародина, ако погледнем прародината ни, тя може да се окаже обща прародината ни”, на свой ред отвърна лидерът на ДПС.

Президентът уточни, че е чул друго негово изявление пред други власти, като намекна за изказването на Крадайъ в Турция.

“Ние затова сме много чувствителни, отношението към различните групи, различния аршин е факт, една част от българските граждани, чиито права са закрепени в Конституцията, а са им накърнени правата, но никой не реагира освен нас, а ако става въпрос за други хора, какво било толкова. Този скандал колкото по-рано бъде изяснен, толкова по-добре за България. Нарушаването на Конституцията е преди всички други проблеми”, подчерта лидерът на ДПС.

А Румен Радев му отвърна, че би се радвал ДПС да има същото отношение, когато други партии са нарушавали Конституцията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X