https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСДС: Община Русе се превърна в агенция за недвижими имоти

СДС: Община Русе се превърна в агенция за недвижими имоти

Модел на безидейност и безизходица – така общинските съветници от СДС-Русе определиха управлението през изминалите малко повече от две години от мандата на кмета Пенчо Милков. Елеонора Николова, Станимир Станчев и Деян Недков направиха коментар относно предстоящата сесия на местния парламент и действията на общинската администрация.

Само за миналата година са извършени около 130 продажби на общинска собственост, а две трети от точките на сесията в четвъртък отново са свързани с продажби, каза Станимир Станчев. Той определи общината като „една от най-добрите агенции за недвижими имоти в региона“, тъй като разчита в бюджета си на собствени приходи главно от продажби. „Това е една безидейна община, която не може да привлече инвеститори и проекти“, каза още той.

Според Елеонора Николова администрацията няма нужния капацитет. Тя даде пример с провалените на два пъти обществени поръчки за доставка на нови тролеи и продажбата чрез търг на имот в Индустриалния парк. Николова припомни, че паркът е бил създаден именно с идеята да се предлагат на инвеститори готови терени, а сега се правят само безразборни продажби. Би трябвало общината да работи съвместно с фирмата от Тутракан, която има инвеститорски интерес за Индустриалния парк, а не да я праща на общ търг, предава Русе медиа.

Станимир Станчев коментира специално въпроса с изграждането на плувен комплекс в Парка на младежта на мястото на „Норд“. Според него това ще унищожи парка, ще създаде проблеми с живущите в района и най-вече ще бъде губещо съоръжение. Станчев заяви, че ще настоява да види геоложките проучвания, защото, както е известно големият басейн е с напукана стена и крие опасност от свлачище. Проектът за комплекса по предварителна информация ще струва около 12 млн.лв., а реално има готов проект за доста по-малко пари до мола. Въпросът на съветниците е защо не се реализира той. Комплексът в парка би наложил тегленето на заем, което накрая може да доведе общината до фалит.

Деян Недков повдигна темата с продажбата на 48 общински жилища при подадени над 500 заявления. Съветниците от СДС отново подчертаха, че според тях при формирането на цената трябва да се отчитат направени от наемателите с техни средства подобрения. Те ще внесат предложение за увеличаване на броя на общинските жилища за продажба, а средствата да се използват изцяло за строеж на нов общински жилищен блок.

Елеонора Николова изрази позицията си относно продажбата на акциите на общината в хотел „Сплендид“. Според нея би трябвало общината да запази хотела за себе си и да го развива, тъй като е в центъра, в близост до общински паркинг, и би могъл да бъде доходоносен актив.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X