https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСградата на Пантеона бе осветена в 4 цвята заради хората с редки...

Сградата на Пантеона бе осветена в 4 цвята заради хората с редки болести

Русе се включи в информационната кампания по случай Световния ден на редките болести – 28 февруари

От 19 до 20 часа снощи сградата на Пантеона бе осветена в 4 цвята – синьо, лилаво, розово и зелено в знак на съпричастност. Инициативата се осъществява от Националния алианс за хора с редки болести и Сдружение „Национална пациентска организация“ с подкрепата на Община Русе.

Информационната кампания е под надслов „Двадесетият герой“ и основната ѝ мисия е да повиши осведомеността за основни теми в областта на редките болести, както и да оптимизира достъпа до съвременно лечение. Като част от инициативата е заснет документален филм „Към бреговете на надеждата“ с емоционални човешки съдби и експертното мнение на доказани медици в областта, който се излъчи снощи по БНТ.

Кампанията ще бъде придружена с информационни материали и излъчването на клипове по екраните на софийското метро и водещи български болници.

В медиите ще бъдат публикувани поредица от статии и интервюта с пациенти и лекари.

Световният ден на редките болести ще бъде отбелязан и от Сдружение „Национална пациентска организация“. Той ще премине под мотото „Редките са част от нас“ и в тази връзка са организирани поредица от акции, които имат за цел да ангажират общественото внимание, разкривайки „невидимите“ за обществото проблеми на хората с редки заболявания.

По случай 28 февруари бяха осветени редица емблематични сгради в страната – в София, Пловдив, Варна, Шумен, Велико Търново, Бургас, Благоевград, Банско, Плевен, Стара Загора и Монтана.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в България хората с редки болести са 5% от населението. Това означава, че у нас всеки 1 на 20 души е с рядка болест. Това създава редица трудности за пациентите, тъй като тяхната диагноза остава извън здравната система, защото не фигурира никъде.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X