https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПенчо Милков пред Ruse.news: Русе е лидер в социалните услуги, няма друг...

Пенчо Милков пред Ruse.news: Русе е лидер в социалните услуги, няма друг град у нас с такава мощ

Войната в Украйна започва да оказва влияние и на Русе. Каква е ситуацията в момента и готова ли е местната администрация за бежанска вълна? Разговаряме с кмета на Русе Пенчо Милков. 

Г-н Милков, 21 души са били настанени в Русе в първия ден от разкриването на гореща телефонна линия за бежанци. Каква е ситуацията в момента и каква организация успяхте да сформирате?

Още първата нощ бяха настанени 21 души. Обявихме какви са нашите възможности. Уверен съм, че ще има и национален щаб, който ще даде насоки и подкрепа. Общината подпомага пътя на даренията, направени от русенци, предоставили сме адрес, на който да се доставят. За тези, които не могат да отидат на място, е осигурен общински автомобил. Посочили сме телефон, на който всеки, който може да предостави място за настаняване, да го заяви. Организирали сме възможности за настаняване – в базата в Николово и в Кризисния ни център. Разговаряли сме и с всички собственици на хотели в Русе, за да уточним колко души и срещу каква сума могат да бъдат настанени. Всеки ден от 8:30 до 18 ч. ще има представители на Община Русе на Дунав мост. След това служителите на гранична полиция ще имат телефонен контакт при нужда, за да се свържат с нашите служители. Непрекъснато сме в контакт с границата.

Безвъзмездно ли ще бъде настаняването в хотелите?

Тези, които решат да се настанят в хотел, ще трябва да си платят. А тези, които ще настани Общината, ще бъде за наша сметка.

Какъв е капацитетът на общинското настаняване?

В момента сме обявили близо 40 места. Зам.-кметът беше на границата и ме уведоми, че 73 лица са дошли с автобуси. Говорих с директора на ОДМВР и областния управител, за да отидат лица от дирекция “Миграция” на място. Когато влезе чужденец в страната, трябва да посочи къде ще пребивава. До момента основният трафик от украинци са транзитно минаващи. Отиват в Гърция, Турция или декларират места в София и други градове у нас. Има и случаи, когато искат да останат в първия град. В този случай трябва да отидат в хотел, където да попълнят адресна карта и така полицията и миграционните знаят, че са там. Когато отидат в къщи, предоставени от русенци или в наша социална услуга, трябва ние да подадем в дирекция “Миграция” адреса. Затова сме помолили полицията да изпрати човек на място, който да се занимава с тази регистрация. Към момента няма ситуация, с която полицията, общината и БЧК да не може да се справи.

Досега виждахме, че украинците подминаваха Русе. Очаквате ли в града да останат голям брой бежанци и готова ли е общината да помогне с намирането на работа за тях?

Общината не е очаквала ковид кризата, нито военните действия в Украйна. Такива са реалностите. Две години се борим с пандемия, сега и с това. Никой не е предвиждал стотици хора, които да останат тук и да нямат работа. Но темата не е на преден план засега, въпросът е украинските бежанци да се устроят.

Имахте среща с посланика на Бангладеш, на която се говореше за евентуално внасяне на работна ръка от там. Не е ли по-добре вместо хора от Бангладеш да се наемат украинци?

Посланикът поиска среща, след това имах среща с няколко фирми. Не бива да делим хората. Въпросът е, че тези в момента имат нужда от работа, а само преди месец декларирахме, че имаме нужда от работници. Прав сте, трябва да се мисли и начин за прехрана. Дори и да дойдат с някакви пари, те ще свършат. 

Общината няма да иска такси за общинските паркинги от тях. Какви други безплатни услуги ще бъдат предоставени?

Казал съм да се направи организация за безплатни медицински прегледи. Общината няма доктори, но има няколко медицински заведения на територията и нашият отдел “Здравеопазване” трябва да организира това. Ако се наложи  закупуване на лекарства, които са предписани след тези прегледи, общината трябва да има възможност да ги осигури.  Ако дойде човек, на когото му свършва антибиотикът, дете, което се нуждае от панадол или други медикаменти…  Може хората да не пристигат с пари или да нямат левове, трябва да можем да им съдействаме.

Настъпи войната и сякаш забравихме за коронавируса. Каква е ситуацията на територията на община Русе?

Има трайна тенденция за намаляване на заболелите в Русе, извън червената зона сме. Получаваме ежедневна справка, областният щаб работи, последните решения бяха децата да се върнат в училище и да отпадне зеленият сертификат. Много тежко беше за всички заведения, беше трудно и за администрацията. Заповедите на министъра забраняваха достъп на граждани. Ние не можем да общуваме, ако гражданите не влизат в сградите на администрацията. Отделно определен брой общински служители работи дистанционно – как работи човек от вкъщи, който трябва да борави с много класьори и информация. Не се получава ефективна работа, гражданите получаваха забавяне в услугите. Не сме забравили за Ковид. Покачването на цените остава като резултат от кризата. Последнота информация от строители, които работят с общината, за липсата на арматура и новата ѝ цена, ме притеснява сериозно. Миналата седмица бях в София и видях, че текат анализи в Министерството на финансите за повишаване на цените и как общините да бъдат подпомогнати. Идват различни доставчици и казват нови цени. Това е една вълна, която хората още не виждат. Общините за разлика от семействата определят бюджета си веднъж в годината. Като определим цените за нещо, става много сложно с покачването им през годината.

Какви икономии сте наложили в администрацията?

Още когато започна да расте цената на тока, съм издал заповед, с която в администрациите са наложени конкретни мерки. По отношение на отоплението – до колко градуса да бъде, да не се оставят включени електрически уреди вечер. Във второстепенните разпоредители бяха предприети също мерки. Направих всичко възможно, за да няма изгасване на осветлението, защото това води и до други социални проблеми. Получавахме подкрепа от държавата за цената на тока, която сега тръгна и надолу. През януари миналата година сметката на общината за ток през януари беше 151 хил. лв., а този януари беше 438 хил. лв. Три пъти повече. Сметката за електричество на тролеите също е в пъти по-висока, като билетчето продължава да струва 1 лев.

А как се покрива разликата?

С пари, които са били предвидени за нещо друго. Например за още една детска площадка или нещо друго.

Цената на тока изяжда детски площадки.

Изяжда други дейности, които са от капиталовата програма.  Как да спрем осветлението или пък тролеите? Затова се отказваме от нещо друго. Както във всяко семейство. 

Няколко пъти споменахте, че ходите до София. Вече имате добър контакт с министрите, особени тези от вашата партия. Кога русенци ще видят резултат от тези срещи?

Имам добър контакт с държавната администрация от момента, в който съм станал кмет.

Предишната власт неглижираше Русе.

Да, това е факт, но са факт и непрекъснатите ми действия за поставяне на важните за Русе проблеми пред държавата. Ходенето до София е част от работния ми график като кмет от самото начало. Тук не става въпрос за партии. Северът и регионът на Дунав са били неглижирани 30 години. Факт, с който всеки русенец ще се съгласи. За мен резултати има в отношението на държавата и средствата, които получаваме. Получихме средства за ремонт на летището, за изграждане на буферен паркинг. Чуват ни. След дни ще дойде социалният министър. Получаваме повече средства в тази сфера. Русе е лидер в социалните услуги, те са 47 на брой. Няма друг голям град, който да има такава мощ на социалните услуги. Тук идва целият екип на социалното министерство, за да видят какво правим и да продължат с по-съществена подкрепа. Русенци трябва да са сигурни в това. Основен проблем сега са ремонтните дейности на ВиК. Ремонтите се правят от държавата, а не от общината. Постоянно поставяме проблема за цялостното асфалтиране след ВиК ремонт. Мястото на кмета е сред хората и при министрите.

Какво обещание получихте от министъра на туризма? На практика туризъм тук няма.

Не съм съгласен. Русе е изключително любим град за българите. Извън ковид кризата тук акостират над 400 круизни кораба. Радвам се, че миналата година успяхме да направим така, че да акостират 161 във втората година на криза. Туризмът беше ударен, това се вижда по туристическия данък. Убедихме министъра да подкрепи Русе в желанието ни да създадем “Дестинация Русе”. Градът да бъде привлекателен не само с единични обекти, а да имат възможност гостите ни за уикенд туризъм, да получат цялостно изживяване. Заместник-кметът на Русе по икономика Златомира Стефанова е бившият ръководител на “Дунав турс” Русе. В министерството оценяват екипа ни като ръководители, които имат в екипа си професионален туроператор – човек, който разбира от туризъм. За поредна година ще получим от министерството доста средства. Получихме и съгласие да бъдем включени в обиколките на международни блогъри. Това е много важно. Наградени бяхме от Министерството на туризма за изложението, което направихме по време на ковид кризата.

Гледате ли към втори мандат?

В момента съм в средата на първия си мандат и гледам напред. Предприели сме много важни за Русе инициативи. Имам сила и енергия да работя за нашия град.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X