https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПП-ДБ излезе с декларация по повод 22 септември: „Независимост не се откупува“

ПП-ДБ излезе с декларация по повод 22 септември: „Независимост не се откупува“

“Нека Независимостта на България ни напомни, че ние сме обединени от обща история, култура и ценности, да помним, пазим и защитаваме завета на предците ни от 1908 г. Да не забравяме думите на министър-председателя Александър Малинов, че „независимост не се откупува“. Нека всеки ден да ценим свободата, да се борим за нея, да учим децата да бъдат свободни хора и да знаем, че най-големият враг на свободата е страхът. Великите моменти в историята ни трябва да се помнят, да се почитат, но и да се учим от тях”, посочи в декларация по повод празника утре Йордан Терзийски, народен представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Днес почитаме упоритостта, предаността и смелостта на тези, които не се отказаха от мечтата за свободна и независима България. Независимостта на България е постижение, което принадлежи на гражданите. Отвоювана от обществото, тя и днес ни дава пример как да взимаме решения, да формираме бъдещето на България“, се посочва в текста на декларацията.

“И сега повече е всякога е важно да работим обединени за европейския път на България. И днес усилията ни са насочени към битката за свободна, независима, европейска България”, заяви Терзийски.

В началото на декларацията депутатът припомни, че след Съединението от 6 септември 1885 г., другата дата, която е истински ден на свободата за българския народ е 22 септември, когато по думите му смелите български държавници дръзват и връщат България пълноценно на картата на Европа като свободна и независима държава, а българският народ отново заема достойното си място сред останалите европейски народи.

“Министър-председателят Александър Малинов и неговото правителство саможертвено, със средствата на дипломацията подготвят акта на българската независимост. На 22 септември 1908 г. в старата столица Велико Търново, с исторически манифест цар Фердинанд и българското правителство обявяват независимостта на Третата българска държава”, се посочва в текста на декларацията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X