https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБългария е първата държава в света, която има улица, кръстена на донор

България е първата държава в света, която има улица, кръстена на донор

Във Варна се намира първата улица в света, която носи името на донор, спасил четири човешки живота. Мястото напомня за последния, изключително ценен дар, който човек може да направи в земния си път.

Улицата се казва „Георги Николов“ и е в квартал „Аспарухово“ на морската ни столица. Преименуването на улица с име на донор е инициатива на граждани и създателите на проекта “Последният дар на човека”, който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

Георги е млад мъж от Варна, който на 20 септември 2015 г. остава завинаги на 21, но позволява на други 4 живота да продължат, като става донор. Студент зад граница, с остър ум и светло бъдеще, Георги не е имал сериозни здравословни проблеми и няма как да се знае, че коварна мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и сложи край на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в случая на Георги не е повече от лош шанс. Той обаче дава шанс за живот на четирима души, което го превръща в герой, и по този начин вдъхновява новаторската идея за кръщаване на улица на неговото име.

Едва 13 са реализираните донорски ситуации у нас през 2022 г., а чакащите – близо 1000, което подрежда България на опашката в Европейския съюз по брой трансплантации. Запознати изчисляват, че ако се запазят настоящите темпове, ще са необходими повече от 20 години, за да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата.

Историята на Георги и на донорството в страната ни е разказана в мултимедийния проект „Последният дар на човека”. За да бъде реализиран, авторите му Александър Николов и Димитър Панайотов провеждат над 100 срещи с лекари, пациенти и семейства на донори в повече от 15 населени места. Снимат в 8 болници, присъстват на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X