https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Гласуваме за нови кметове и общински съветници

Гласуваме за нови кметове и общински съветници

На 29 октомври избираме местна власт – кметове и общински съветници. В трита най-големи градове – София, Пловдив и Варна, се избират и кметове на райони.

На тези избори ще се гласува само с хартиени бюлетини, без машини. Съгласно Изборния кодекс трябваше да има избор между машинно гласуване и с хартия в секциите с над 300 избиратели. Причината за отпадането на машините е решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) само два дни преди вота.

ЦИК взе това решението на база доклад на ДАНС, в който се твърди, че вотът от машините може да бъде манипулиран и призив на ГЕРБ и ДПС да се отмени гласуването с машини. Към тях се присъединиха и опозиционните партии в парламента – „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“.

От ПП-ДБ се обявиха против отказа от машините, а премиерът Николай Денков призова ЦИК да отмени решението си, но от комисията отказаха.

Общинската избирателна комисия (ОИК) в София реши, че в столицата все пак ще се гласува с машини, но от ЦИК предупредиха, че това ще е незаконно.

Близо 12 300 е общият брой на секциите в страната. 58 са регистрираните партии и 9 коалициите в ЦИК за участие на местните избори. Отделно има много местни коалиции и инициативни комитети.

Секциите в цялата страна са над 11 000. А над 6 милиона българи имат право на глас.

Над 30 хиляди са кандидатите за общински съветници, около 1360 са кандидатите за кметове на община, около 400 са кандидатите за кметове на район, които ще участват в предстоящите местни избори. 6600 са кандидатите за кметове на кметства.

Изборният ден започва в 7 ч. сутринта и трябва да приключи в 20 ч. Забранени са политическата агитация и оповестяването на резултати от социологически проучвания.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X