https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНовият ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Пламен Кангалов встъпи в...

Новият ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Пламен Кангалов встъпи в длъжност

Новият ректор на Русенския университет проф.Пламен Кангалов встъпи официално в длъжност днес на тържествена церемония, провела се в Ректората и в присъствието на академичното ръководство. Той получи регалиите на ректора и символичния ключ на университета от досегашния ректор акад.Христо Белоев, като на свой ред му подари символа на мъдростта – творба със сова.

Секретарят на учебното заведение доц.Таня Грозева представи изминатите стъпки по процедурата за избор на нов ректор, която вече е приключила успешно за проф.Кангалов. Акад.Христо Белоев, който е отдал над 40 години на Русенския университет, му пожела успех и очерта постигнатото, което остава да се продължи от новия ректор. Самият акад.Белоев ще продължи да работи с колегите си и да помага за развитието на ВУЗ-а.

„В последните години говорихме за университета с три думи – сила, достойнство и авторитет. Силата и достойнството университетът има благодарение на всички наши колеги, служители, студенти. Авторитетът е нещо, което се гради в годините, и аз искам да пожелания на проф.Кангалов и новото ръководство именно на тези думи да се наблегне и ние да продължим да бъдем един силен университет, да имаме едно високо достойнство, да бъдем горди с това, което постигаме, и авторитетът на Русенския университет да продължи да се надгражда и да го има“, сподели акад.Белоев.

Проф.Пламен Кангалов определи избирането му за ректор като огромна чест, задължение и отговорност. „Ще се старая да следвам заветите на ректорите преди мен, призовавам да поддържаме високите стандарти в образованието и научните изследвания и да ги издигнем на ново ниво. Благодаря на акад.Белоев за подкрепата, ще развиваме университета с академичната общност и нека всички заедно да работим за каузата Русенски университет. Ще работим да бъде модерен, иновативен и проспериращ университет който заема достойно мястото си в европейското образователно пространство и Дунавския регион“, каза новият ректор.

Проф.Кангалов сподели, че иска да продължи тенденцията за цифрова трансформация на образованието. „Много се говори за изкуствения интелект и неговото приложение в образованието. Трябва да бъдем една крачка напред, да спомогнем да се въведат такива правила, че да не може той да командва хората, а хората да го използват разумно. Демонстрирахме в семинари как може да се използва успешно в учебния процес. Друг аспект на работата ще бъде въвеждането на системата „Антиплагиат“, която МОН е разпространило между университетите, така че курсовите работи на студентите да не се преписват“, каза още той.

Новото ректорско ръководство ще бъде избрано през януари, предаде Русе медия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X