https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБългария е сред първите, проверявани за защита на върховенството на закона

България е сред първите, проверявани за защита на върховенството на закона

Пет европейски държави ще бъдат подложени на задълбочена проверка по механизма за наблюдение за спазването на върховенството на закона на всеки шест месеца. Започва се по азбучен ред и страната ни е една от първите в списъка. Това обяви Михаел Рот в анонса си по време на онлайн дискусия в Европейския парламент, посветена на първия доклад на ЕК за върховенството на закона.

“Върховенството на закона не трябва да ни разделя, а да ни обедини”, категоричен беше Рот, цитиран от Investor.bg

Германското председателство е предложило два механизма за спазването на демократичните принципи в страните от ЕС – обвързване на средствата от европейския бюджет и системните нарушения на принципите на правовата държава, както и непрекъснат диалог относно правовата държава.

„Не бива да оставате с впечатление, че само някои държави са критикувани за липсата на демократични принципи в управлението – върховенството на закона е приоритет за всички“, каза още Рот.

Той посочи, че докладът на ЕК може да бъде използван от всички институции и да не се разглежда като “продукт на Брюксел”.

Зам.-председателят на ЕП Катарина Бърли коментира, че ЕК е съсредоточила вниманието си върху борбата с корупцията, а Европейският парламент е настоявал за добавяне на още демократични принципи в механизма за наблюдение на общността.

Европейският депутат Михал Шимичка (Словакия) посочи, че докладът на ЕК не трябва да остава единствен инструмент и призова за механизъм, който да следи за спазването на човешките права и допълни, че гражданите “от Полша до България очакват защита от европейските институции“.

По време на обсъждането на темата се чуха предложения, които не просто да следят за свободата на словото, но и да бъде гарантирано оцеляването на медиите, както и борба с дезинформацията. Евродепутати критикуваха и липсата на действия по защита на демократичните ценности, вместо само да бъдат посочвани проблемите и поискаха по-голям ангажимент на националните парламенти с този годишен доклад на ЕК.

Евродепутатът Елена Йончева поиска да бъдат посочени държавите, които трябва да вземат незабавни мерки за опазване на принципите на правовата държава, освен често споменаваните Унгария и Полша.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X