https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияВсеки, който не е получил лечение, може да съди държавата

Всеки, който не е получил лечение, може да съди държавата

Прокуратурата е длъжна да провери действията на правителството между двете вълни на пандемията от Ковид. Това заяви адвокат Михаил Екимджиев в интервю за Mediapool. Според него, всеки, който не е получил дължимата му медицинска помощ заради хаоса с управлението на пандемията в страната, може да потърси правата си в Страсбург. Исковете могат да бъдат колективни, от починали по време на кризата граждани.

„Задължение на държавата е да предприеме всички необходими, разумни и предвидими мерки за осуетяване на катаклизми и бедствия, застрашаващи човешкия живот“ – категоричен е адв. Екимджиев. „Липсата на адекватна подготовка за втория пик на Covid-19 в България, който беше не просто предвидим, той беше предвиден от много експерти, дава силни аргументи на хора, които са станали жертва на тази лоша организация. Те могат да предявят искове срещу държавата за нарушаване на правото на живот или нечовешко и унизително третиране.“ – допълва още правозащитникът.

През последните седмици има множество случаи на хора, загубили живота си в следствие на лутане между отделни болници. За мнозина, неприети за лечение навреме, това се оказва фатално.

„Те биха могли да твърдят, че това се дължи на липсата на адекватна организация, която можеше да бъде създадена между месеците май и октомври, който беше сравнително спокоен период. Всички знаем как през това време държавата договаряше и плащаше милиарди за изтребители и фрегати, стотици хиляди се платиха и за високопроходими джипове за прокуратурата, раздаваха се плажове на Марешки… В същото време се забавиха доставките на линейки, не бяха увеличени адекватно заплатите на лекари и медицински сестри. Не бяха обучени повече лекари да работят в Covid-отделения, а се налага сега това да се прави като на война. Всичко това са пропуски, които могат да ангажират отговорността на държавата при загубен човешки живот или подлагане на пациенти на нечовешко или унизително третиране по смисъла на европейската конвенция.“ – казва още в интервюто адв. Екимджиев.

Според него в случая има комплекс от бездействия на най-високо политическо ниво и затова делата трябва първо да бъдат насочени към Министерския съвет, а не срещу конкретните болници. Искове срещу държавата могат да бъдат заведени, както от пациенти с Covid-19, така и от хора с други заболявания, за които системата се оказа затворена през последните седмици.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X